Inflatie eurozone stijgt naar hoogste niveau sinds 2011

De Europese Centrale Bank kwam in 2013 met een nieuw biljet van 5 euro. Nu kan je met 5 euro minder kopen dan in 2013. Beeld ANP, Bas Czerwinski
De Europese Centrale Bank kwam in 2013 met een nieuw biljet van 5 euro. Nu kan je met 5 euro minder kopen dan in 2013.Beeld ANP, Bas Czerwinski

De inflatie in de eurozone is in augustus gestegen naar 3 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds eind 2011.

De stijging van de inflatie gaat hard. In juli bedroeg de inflatie in de eurozone nog 2,2 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, nu is dat 3 procent. De stijging is vooral veroorzaakt door de hogere prijzen voor energie. De prijs daarvan ligt ruim 15 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers.

Ook industriële goederen werden flink duurder, net als voedsel, alcohol en tabak en diensten. Het komt erop neer dat consumenten en bedrijven voor veel zaken duurder uit zijn en dat hun koopkracht afneemt. Soms spelen eenmalige effecten een grote rol. Zo troffen verschillende landen vorig jaar maatregelen die de prijzen beïnvloedden, zoals Duitsland dat het hoge btw-tarief tijdelijk verlaagde en de uitverkoopperiode die in onder meer Frankrijk later plaatsvond.

Geldontwaarding

Het Duitse federale statistiekbureau meldde maandag op basis van voorlopige cijfers dat de geldontwaarding ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder 3,9 procent bedroeg. De Duitse inflatie was al een tijdje relatief hoog, maar maakte in juli een sprong naar 3,8 procent, door de wisselingen in het btw-tarief. Dat zie je terug in de inflatiecijfers. Verder speelt de CO2-beprijzing die in Duitsland sinds begin dit jaar geldt een rol en zijn de door corona gestegen prijzen van grondstoffen en vervoer te zien in de prijzen die consumenten aan de kassa betalen.

In Frankrijk kwam de inflatie in augustus op 1,9 procent uit, waar dat in juli nog 1,2 procent was. Vooral de prijzen van energie en voedsel gingen omhoog. Ook hier doordat de olieprijzen zijn gestegen. Verder zijn de kosten voor veel grondstoffen en materialen door tekorten gestegen, en is de prijs voor transport gigantisch omhoog gegaan. Bedrijven rekenen die prijzen door.

Vorig jaar zag alles er nog heel anders uit. Door de coronacrisis waren goederen in de eurozone juist gemiddeld iets goedkoper geworden. In de zomer was het prijsniveau vergeleken met 2019 gedaald met 0,2 procent, meldde statistisch bureau Eurostat toen. Oftewel deflatie, iets waar beleidsmakers nooit op zitten te wachten.

Afbouwen coronasteun

Nu speelt een andere discussie: De hoge inflatie vormt een test voor de Europese Centrale Bank (ECB). Die mikt op een geldontwaarding van 2 procent. Vooralsnog zien de beleidsmakers de inflatie als tijdelijk hoog en zijn er nog geen aanwijzingen dat de centrale bank zijn beleid gaat wijzigen.

Om de inflatie van de hele eurozone te bekijken, is er een meting die in alle landen op dezelfde wijze wordt gedaan. De cijfers wijken wel wat af van waar de landen zelf mee komen. Zo kwam het geharmoniseerde cijfer van de ECB in Duitsland in augustus uit op 3,4 procent op jaarbasis. En volgens de geharmoniseerde Europese methode bedroeg de geldontwaarding van Frankrijk op jaarbasis 2,4 procent.

De ECB moet dit jaar al gaan praten over het afbouwen van de coronasteun, vindt gouverneur François Villeroy de Galhau van de Banque de France. Het opkoopprogramma voor staats- en bedrijfsleningen van ECB loopt weliswaar nog tot en met maart, maar de discussie over wat daarna gaat gebeuren moet volgens hem wel gevoerd worden. Dat hoeft niet al volgende week, aldus Villeroy de Galhau, maar wel “voor het einde van het jaar”, zei hij tegen de Franse zender BFM TV.

Daarmee onderschrijft hij het eerdere standpunt van de ECB dat er geen haast is geboden. De Europese centrale bank verschilt daarin van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Die kijken wel of ze dit jaar de coronasteun al kunnen afbouwen, liet voorzitter Jerome Powell vorige week weten. De ECB heeft volgens Villeroy de Galhau meer tijd dan de Fed omdat de Amerikaanse economie sneller herstelt van de coronacrisis dan die in de eurozone. Ook loopt de Amerikaanse inflatie sneller op.

Lees ook:

Amerikaanse centrale bank blijft voorzichtig, ondanks stijgende inflatie

De snel gestegen inflatie is reden tot zorg, vindt de Federal Reserve. Toch wacht de Amerikaanse centrale bank met ingrijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden