Computerkraak

Industrieconcern VDL deels plat door cyberaanval

Een luchtfoto van VDL Nedcar in Born.  Beeld ANP
Een luchtfoto van VDL Nedcar in Born.Beeld ANP

Industrieconcern VDL is getroffen door een cyberaanval. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de computerkraak de algemene bedrijfsvoering raakt. Op diverse locaties kan niet of maar gedeeltelijk geproduceerd worden. De autofabriek VDL NedCar in het Limburgse Born ligt zeker de rest van donderdag plat.

De woordvoerder kan nog niet veel zeggen over de algehele impact. Alle offline-activiteiten kunnen doorgaan, maar de onlinesystemen bij het bedrijf zijn uitgeschakeld. Zo is het voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie.

Bij de autofabriek in Born ging de ochtendshift wegens de aanval niet door. Ook in de middag zullen er geen auto’s voor BMW in elkaar worden gezet. “Medewerkers die in de productie zitten zijn naar huis of doen werkzaamheden die wel offline kunnen”, zegt een woordvoerder over de autofabriek.

Alle bedrijven hebben te maken met de storing

Onder de vlag van VDL vallen 105 bedrijven, actief in negentien landen. De zegsman meldt dat al die bedrijven “in meer of mindere mate” te maken hebben met de cyberaanval. Maar per dochteronderneming zijn de problemen verschillend van aard en omvang. “Daar kan ik geen uniforme uitspraken over doen.”

Over de aard van de cyberaanval doet VDL geen uitspraken. Alles is nog in onderzoek, laat het bedrijf weten. Of er aangifte is gedaan, kan het bedrijf ook niet zeggen.

Voor VDL werken ruim 15.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden