Ontslag

Indiase eigenaars van Tata Steel willen Nederlandse president-commissaris kwijt

Een werknemer bij de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden Beeld REUTERS
Een werknemer bij de hoogovens van Tata Steel in IJmuidenBeeld REUTERS

Peter Blauwhoff, president-commissaris van Tata Steel Nederland, wordt onverwacht niet herbenoemd. De Indiase eigenaars van Tata Steel hebben geen vertrouwen meer in hem.

Tata Steel India wil geen tweede termijn voor Peter Blauwhoff, de president-commissaris van Tata Steel Nederland, en voormalig manager van Shell. Blauwhoff stapt ook op als commissaris van Tata Steel in India. Hij was de enige Nederlandse commissaris van het Indiase moederbedrijf.

Blauwhoffs vertrek komt vlak nadat de Indiase eigenaar besloot zijn Nederlandse poot los te koppelen van zijn Britse tak. Het Nederlandse bedrijf houdt zijn eigen raad van commissarissen, maar het lijkt erop dat de Indiase top van Tata Steel een eigen manager als voorzitter van deze toezichthoudende raad wil benoemen.

Blauwhoffs vertrek is onverwacht, net zoals het gedwongen vertrek van directievoorzitter Theo Henrar dat vorig jaar was. Henrars exit zorgde voor veel ophef omdat hij bekend stond als een voorvechter van de Nederlandse belangen bij de top van het moederconcern in India. Voor de vakbonden was zijn opstappen reden om tot acties over te gaan. Zij eisten de terugkeer van Henrar, een eis die niet werd ingewilligd.

In de omgeving van Tata komt longkanker vaker voor

Blauwhoff treedt per 13 juli na vier jaar terug. “Ik vond het een voorrecht om in deze periode de raad van commissarissen te mogen leiden en was daar graag verder mee gegaan”, zei hij. Na het vertrek van Blauwhoff neemt vicevoorzitter Marius Jonkhart de voorzittersrol tijdelijk over. Jonkhart is al vele jaren commissaris bij Tata Steel Nederland.

Volgens Blauwhoff staat Tata Steel Nederland de komende tijd voor grote uitdagingen ‘met betrekking tot de omgeving en decarbonisatie’, oftewel het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Tata moet fors investeren om de uitstoot van gevaarlijke stoffen te beperken en de uitstoot van broeikasgassen in te dammen. In de omgeving van het hoogovencomplex komt longkanker 25 procent vaker voor dan het landelijke gemiddelde. Dat zou met Tata's uitstoot van vervuilende stoffen samen kunnen hangen.

Tata Steel India wil al een tijd van zijn Europese bedrijven af. Het Indiase concern wil zich vooral op India en Azië richten omdat het daar meer groei verwacht. Vorig jaar leek de Zweedse staalfabrikant SSAB de nieuwe eigenaar te worden van Tata's Nederlandse bedrijf, maar begin dit jaar zagen de Zweden onder druk van hun aandeelhouders alsnog van de koop af.

Lees ook:

Krijgt Hoogovens een Zweedse eigenaar? Dat ziet er wel naar uit

De kans wordt steeds groter dat Tata Steel Nederland, het voormalige Hoogovens, in Zweedse handen komt. Onderhandelingen zijn gaande en het Indiase moederbedrijf van Hoogovens is bereid zijn Nederlandse bezit te verkopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden