Bankkantoren

In coronacrisis gesloten bankfilialen gaan vaak niet meer open

Beeld Getty

Veel kantoren van ING en Rabobank trekken te weinig klanten om open te kunnen blijven.

Banken grijpen de coronacrisis aan om versneld kantoren te sluiten. ING maakte vrijdag bijvoorbeeld bekend een kwart van de Nederlandse kantoren af te stoten, 42 in totaal. Donderdagavond is het kantoorpersoneel van het besluit op de hoogte gebracht. De operatie vindt plaats zonder gedwongen ontslagen, zegt CNV Vakmensen. 

Voor die gesloten kantoren moeten servicepunten in de plaats komen. ING heeft momenteel nog 170 filialen en 249 servicepunten. Vorig jaar was al flink gesneden in die servicepunten in winkels zoals Bruna en Primera.

De coronacrisis heeft “een al langer lopend plan van de bank bespoedigd”, zegt Ruud van Dusschoten, bestuursvoorzitter van ING Nederland tegen de Telegraaf. Dat komt niet alleen doordat klanten meer zijn gaan internetbankieren. “Ze keren ook amper terug in diverse kantoren die na de lockdown weer langzaam opengaan. Er zijn kantoren waar nu gemiddeld twee tot drie klanten per uur komen. Dat is echt heel erg weinig.”

Een kwartier met de auto naar een ING-filiaal

ING verwacht dat 90 procent van de 150 betrokken medewerkers op een ander kantoor aan de slag gaat. Ook kunnen ze overstappen naar een andere afdeling bij ING, zoals hypotheken, klantcontrole, fraudebestrijding of cybersecurity. Voor de rest komt er een vrijwillige vertrekregeling.  “We hebben tijdens de coronacrisis al gezien dat veel ING’ers bij andere afdelingen konden bijspringen”, zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen. Daarom vertrouwt ze erop in dat de ‘ingrijpende operatie’ zorgvuldig zal verlopen.

De reorganisatie heeft volgens Van Dusschoten vooral gevolgen voor klanten van ING. In de toekomst moeten die mogelijk een kwartier autorijden naar een ING-filiaal. ING zegt dat 30 procent van de 66-plussers niet digitaal bankiert. De bank kondigde vorig jaar workshops aan om mensen digitaal vaardiger te maken.

Online en virtueel

Rabobank heropent niet alle kantoren die door de coronacrisis dicht moesten. De kantoren in Bergen en Alkmaar-centrum zijn deze week bijvoorbeeld definitief gesloten. “Veel bankzaken kunnen we online en virtueel regelen, dat is vooral de laatste maanden duidelijk geworden”, zegt Jan Klaver, directeur particulieren van Rabobank Alkmaar, tegen zijn klanten. In de regio zijn nog wel andere Rabobank-filialen. 

Het kantoorbezoek neemt verder af doordat er in de bank minder geld gepind of gestort wordt. “Alle geldverwerkende apparaten gaan in de nabije toekomst de bankhal uit, waardoor het kantoorbezoek verder afneemt”, aldus Klaver. “Het overgrote deel van de spontane bankbezoeken heeft namelijk te maken met contant geld.”  

Lees ook:

ING stoft de stroppenpot vast af

Crisis, minder inkomsten, betaalproblemen. De klanten van ING hebben eronder te lijden. De bank dus ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden