Nieuws IMF

IMF pleit voor extra investeringen in Nederland

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit er opnieuw voor dat landen als Nederland en Duitsland extra geld moeten steken in onder meer onderzoek en infrastructuur om de economie aan te jagen. 

Dat zegt Gita Gopinath, de hoofdeconoom van het fonds, in een rapport over de grote verschillen tussen landen in saldo op de lopende rekening.

Nederland en Duitsland, evenals Zuid-Korea en Singapore, hebben volgens het IMF ‘excessieve’ overschotten op de lopende rekening, terwijl daar in de Verenigde Staten en landen als Groot-Brittannië, Argentinië en Indonesië juist sprake is van excessieve tekorten.

Het gaat om het verschil tussen betalingen aan, en ontvangsten uit het buitenland. Nederlandse bedrijven verdienen meer op het buitenland dan andersom. Dat er op dit vlak grote verschillen zijn tussen landen kan in het grote plaatje voor problemen zorgen, aldus Gopinath. Handelsspanningen of geopolitieke onrust kunnen dan makkelijker voor grote schokken zorgen.

Gopinath noemt extra overheidsinvesteringen in de eigen economie als een van de manieren om de ‘onevenwichtigheden’ te verhelpen. Het IMF komt al jaren met deze suggestie, maar die heeft in politiek Den Haag nog weinig gehoor gekregen. Op de achtergrond speelt mee dat het IMF in het algemeen vindt dat landen die geld overhebben meer zouden moeten investeren. 

Lees ook:

Bedrijven zijn machtiger geworden en daar moet volgens het IMF iets aan gedaan worden

Bedrijven buiten hun technologische voorsprong uit. Het maakt ze te sterk, en dat is slecht voor werknemers en consumenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden