Voorspellingen economie

IMF: Economie herstelt en inflatie zakt langzaam weg

China sluit soms complete havens af als het coronavirus daar is aangetroffen. Zulke maatregelen hebben invloed op de groei van de wereldeconomie.  Beeld AFP
China sluit soms complete havens af als het coronavirus daar is aangetroffen. Zulke maatregelen hebben invloed op de groei van de wereldeconomie.Beeld AFP

De wereldeconomie zal dit jaar flink groeien, zij het niet zo hard als vorig jaar. Hogere rentes kunnen voor arme landen een gevaar vormen, stelt het IMF.

Koos Schwartz

De wereldeconomie zal in 2022 verder herstellen van de coronacrisis. Rijke landen herstellen sneller dan arme landen. Hogere rentes kunnen een probleem worden, zeker voor arme landen. Zestig procent van de arme landen staat er financieel nu al slecht voor en als de rente flink stijgt, wordt dat probleem alleen maar groter.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een update van zijn World Economic Outlook, waarin het Fonds zijn verwachtingen voor de mondiale economie verwoordt.

Het IMF denkt dat de inflatie voorlopig niet zal verdwijnen. Voedsel zal duurder worden, energie ook. Maar de inflatie neemt in de loop van 2022 wel af en is in 2023 mogelijk zelfs verdwenen. De energieprijzen zullen dan niet verder meer stijgen of zelfs dalen en de problemen in het internationale goederenvervoer zullen langzamerhand oplossen. Verder zullen, denkt het IMF, politici maatregelen nemen om de inflatie te beteugelen.

Die inflatie blijft wel een gevaar. De kans is groot dat veel landen hun rentes gaan verhogen – de Verenigde Staten hebben al aangekondigd dat te gaan doen. Als de rentes stijgen, kan dat vooral voor arme landen nadelig uitpakken. Zij zitten al diep in de schulden en dreigen dan meer rente moeten te gaan betalen over die schuld of hogere rentes te moeten betalen voor nieuwe schulden die ze aangaan.

Forse groei

Na de forse groei in het jaar 2021 die het IMF raamt op 5,9 procent – een definitief cijfer is er nog niet – zal er ook dit jaar weer sprake zijn van groei, al valt die wat lager (4,4 procent) uit dan de 4,9 procent die het IMF eerder verwachtte. Dat komt deels doordat op zijn minst een deel van de ambitieuze investeringsplannen van de Amerikaanse president Joe Biden (nog) niet zal worden uitgevoerd. In China kampt de grote vastgoedsector met hoge schulden, terwijl Chinese consumenten voorzichtig zijn met geld uitgeven. Eerder raamde de Wereldbank de mondiale groei op 4,1 procent.

Het IMF tekent bij zijn voorspellingen aan dat er veel onzeker is. Vanzelfsprekend geldt dat voor de ontwikkeling van het coronavirus. De omikronvariant is besmettelijker dan zijn voorgangers, maar mensen worden er door de bank genomen minder (zwaar) ziek van.

Onzeker is ook hoe landen met het virus omgaan. Dat geldt vooral voor China dat keihard ingrijpt als het virus ergens opduikt: dan moeten miljoenensteden opeens in quarantaine en worden havens gesloten. Als China het nodig acht om zulke maatregelen te blijven nemen, kan dat veel invloed hebben op de wereldeconomie, vooral op de bevoorrading, stelt het IMF.

De monetaire instelling wijst ook, niet voor de eerste keer, op de grote verschillen in het aantal vaccinaties in de wereld: in de rijke landen is zo’n 70 procent van de bevolking gevaccineerd, in arme landen is dat 4 procent. Het IMF roept op om iets aan dat grote verschil te doen. De instelling raamt de mondiale groei voor 2023 overigens op 3,8 procent en dat is wat hoger dan de voorspelling van de Wereldbank (3,2 procent).

Lees ook:

Als de VS de rente verhogen, moeten zwakkere landen oppassen

Opkomende economieën moeten rekening houden met nieuwe risico’s, als gevolg van hogere schulden, inflatie en renteverhogingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden