Boycot

Ikea en meer: deze bedrijven zeggen massaal Rusland gedag

Gehaktballetjes van Ikea in Moskou. Er zullen voorlopig geen nieuwe maaltijden door Ikea in Rusland worden geserveerd: het bedrijf trekt zich terug uit het land. Beeld EPA
Gehaktballetjes van Ikea in Moskou. Er zullen voorlopig geen nieuwe maaltijden door Ikea in Rusland worden geserveerd: het bedrijf trekt zich terug uit het land.Beeld EPA

Ikea en Volkswagen volgen kledingketen H&M, Lego, BMW, Mercedes-Benz, Volvo Cars en modemerk Burberry. De lijst van westerse bedrijven die stoppen met de verkoop of productie in Rusland wordt met de dag langer.

Redactie

Russen moeten het met steeds minder producten van westerse bedrijven stellen. Donderdag maakte Ikea bekend voorlopig al zijn activiteiten te stoppen in Rusland en Wit-Rusland vanwege de Russische inval in Oekraïne. Het Zweedse meubelwarenhuis noemt de oorlog daar een ‘menselijke tragedie’.

Vooral de impact op mensenlevens van de oorlog heeft het concern doen besluiten zijn zeventien winkels en drie fabrieken in Rusland te sluiten. In Wit-Rusland heeft Ikea geen eigen winkels, maar alleen enkele leveranciers. Ikea staakt ook alle samenwerkingen met de bijna zestig leveranciers uit de twee landen.

Ikea is in Rusland een van de grotere westerse werkgevers. “Deze beslissing zal een directe impact hebben op onze ongeveer 15.000 Russische medewerkers. Ikea garandeert hun gezinnen van baan- en inkomenszekerheid”, liet het bedrijf weten. De oorlog in Oekraïne heeft volgens het concern ook ernstige gevolgen voor het vervoer van materialen en producten, wat ook heeft meegespeeld bij de beslissing de deuren te sluiten in Rusland.

Fabrieken Volkswagen dicht

Ook Volkswagen maakte donderdag bekend ‘tot nader order’ te stoppen met de productie van auto’s in Rusland ‘in het licht van de Russische aanval’ op Oekraïne. Het Duitse autoconcern heeft eigen fabrieken in Kaloega, ten zuidwesten van Moskou, en Nizjni Novgorod, verder naar het oosten.

De productie op beide locaties zal voorlopig worden stopgezet. Er worden ook geen auto’s meer naar Rusland geëxporteerd. Dit betreft niet alleen het merk Volkswagen zelf, maar ook zustermerken als Audi, Porsche en Skoda. Zakendoen met Rusland is voor een bedrijf als Volkswagen veel moeilijker geworden sinds er veel sancties zijn ingesteld tegen Rusland.

Duitse autofabrikanten hebben ook last van verstoringen van hun toeleveringsketens. Normaal komen er uit het conflictgebied namelijk ook veel onderdelen voor auto’s. Verschillende fabrikanten, waaronder ook Volkswagen, hebben al aangekondigd dat de productie in sommige van hun Duitse vestigingen daarom tijdelijk wordt stopgezet.

Lego sluit winkels

En het Deense speelgoedbedrijf Lego is gestopt met leveringen aan Rusland. Lego heeft 81 eigen winkels in Rusland. “We hebben alle verschepingen van producten naar Rusland opgeschort in het licht van de sancties en het onzekere zakenklimaat”, aldus een Lego-woordvoerder. Het bedrijf heeft ook al meer dan 16 miljoen dollar aan financiële steun toegezegd voor humanitaire hulp in Oekraïne.

Ook het Britse drankenconcern Diageo, bekend van merken als Johnnie Walker, Guinness, Smirnoff en Baileys, schort de export naar Rusland op. Diageo stopt ook met leveringen aan Oekraïne vanwege de oorlog. Het bedrijf zegt dat de veiligheid van werknemers in de regio de grootste prioriteit heeft.

Nike stopt voorlopig met de onlineverkoop van zijn sportkleding omdat het Amerikaanse bedrijf niet kan garanderen dat bestellingen worden afgeleverd. DHL staakt alle leveringen aan Rusland.

Lees ook:

ING verstrekt geen nieuwe leningen meer aan Russische bedrijven

ING doet geen nieuwe zaken meer met Russische bedrijven. Dat houdt in dat de bank geen nieuwe leningen meer verstrekt, behalve aan internationale bedrijven in Rusland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden