Oliehandel

Idioot, maar waar: geld toeleggen om olie te ‘verkopen’

Olietanks in Singapore. Het opslaan van olie wordt steeds moeilijker nu bijna niemand nog olie wil hebben.Beeld AFP

Olie kopen en dan geld toekrijgen? Dat is de wereld op zijn kop. Toch gebeurde het maandagavond. Oliehandelaren die hun Amerikaanse olie in mei kwijt moesten, kregen hun olie maandagavond niet verkocht en moesten dus geld toeleggen om van hun olie af te komen.

“Nog nooit vertoond",  commentarieerde Jilles van den Beukel, ex-werknemer van Shell en tegenwoordig publicist over olie- en gaszaken maandagavond. In de loop van de avond steeg het bedrag dat de handelaren moesten betalen om hun van hun olie af te komen  zelfs tot 35 dollar per vat.

De historische, zo niet idiote, ‘prijzen’ zijn een gevolg van het feit dat niemand, althans in de VS,  op heel korte termijn olie wil kopen. Olie opslaan, om die later met winst te kunnen verkopen, is ook bijna niet mogelijk omdat veel opslagplaatsen al vol zijn. Dan rest handelaren niets anders dan de olie cadeau te geven met een premie erbij. Hoeveel olie maandag er op die manier werd verhandeld is niet bekend. Voor een vat olie die in juni moet worden geleverd, werd nog wel ruim 20 dollar per vat betaald.

Het kan dus zijn dat die idiote prijs een kwestie was van één bizarre handelsdag in de Verenigde Staten. Maar het zegt wel wat. Het aanbod van olie is momenteel veel groter dan de vraag en het wordt steeds moeilijker om die niet te verkopen hoeveelheden olie ergens op te slaan. Raffinaderijen hoeven die olie niet omdat de vraag naar olieproducten als kerosine en benzine is verpulverd of ingezakt. De kans dat de olieprijzen deze week verder dalen lijkt dan ook groot.

Lees ook: 

Er is nu nauwelijks vraag naar, toch gaat de productie van olie, kerosine en benzine door

Wat groot is en veel geld kost, zet je niet snel stil. Dus gaat de productie van olie, kerosine, benzine, diesel en de grondstof nafta maar door, ook in coronatijden. Alleen: hoelang nog?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden