Woningmarkt

Huurwoningen in vrije sector zijn duurder geworden, en lastiger te vinden

Een huurwoning in Wassenaar. In heel Nederland zijn huurprijzen gemiddeld met 8 procent gestegen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Een huurwoning in Wassenaar. In heel Nederland zijn huurprijzen gemiddeld met 8 procent gestegen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Ook in de vrije huursector is de wooncrisis merkbaar, met sterk afnemend aanbod en stijgende huren.

Hanne Obbink

Huurwoningen in de vrije sector zijn steeds moeilijker te vinden en de huren blijven maar stijgen. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er bijna 30 procent minder woningen vrij voor een nieuwe bewoner dan in dezelfde periode vorig jaar. De huur, afgemeten aan de vierkantemeterprijs, nam met 8 procent toe.

Vooral in provincies buiten de Randstad stegen de huurprijzen hard: in Limburg met 14 procent, in Friesland, Zeeland en Drenthe met 12 procent. In grote steden namen de huren minder hard toe, maar daar waren ze al hoog. Amsterdam blijft ruimschoots de duurste van de steden, met huren van gemiddeld ruim 20 euro per vierkante meter – tegen 14,40 euro in heel Nederland.

In alle delen van de woningmarkt doen zich tekorten voor, zegt voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM, die deze cijfers verzamelde. Er is een gebrek aan koophuizen, aan sociale huurwoningen (met een huur tot 760 euro) en in de vrije sector (alles daarboven). “De doorstroming tussen én binnen deze segmenten loopt daardoor volledig spaak.”

Mensen blijven zitten waar ze zitten

Dat komt volgens Hoes doordat mensen met een sociale huurwoning alleen naar een ander soort woningen kunnen verhuizen als ze veel meer gaan betalen en doordat een koopwoning voor veel mensen die nu in de vrije sector huren onbetaalbaar is. “Ook binnen de vrije sector blijven mensen zitten waar ze zitten.”

Volgens Hoes moet er fors bijgebouwd worden, “en niet hoofdzakelijk aan de onderkant van de woningmarkt, maar in alle segmenten”. Dat brengt de doorstroming in de hele keten op gang, zegt hij. Alleen maar goedkope woningen bouwen is lastig, betoogt hij ook, want dat levert de bouwende partijen te weinig op. “Je moet ervoor zorgen dat bouwplannen überhaupt financieel haalbaar worden.”

De Woonbond, vertegenwoordiger van huurders, zoekt de oplossing elders: de torenhoge huurprijzen in de vrije sector moeten worden aangepakt. “Er is in het beleid van de afgelopen jaren ingezet op groei van de vrije huursector, terwijl de sociale huursector juist kleiner werd", zegt woordvoerder Marcel Trip. “Tegelijkertijd is er niets gedaan om de positie van huurders in de vrije sector te verbeteren.”

Lees ook:

Meer dan de helft van de gemeenten heeft te weinig sociale huurwoningen

Twee derde van de gemeenten voldoet bij lange na niet aan de eis van het kabinet om 30 procent van de woningen beschikbaar te hebben voor sociale huur, blijkt uit onderzoek van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden