Energierekening

Huurverlaging voor tochtige woning helpt bewoner komende winter nog niet

Een vrouw probeert tocht door de kieren van haar voordeur te voorkomen. Beeld Patricia Rehe, ANP
Een vrouw probeert tocht door de kieren van haar voordeur te voorkomen.Beeld Patricia Rehe, ANP

De Tweede Kamer wil dat de huren van woningen met een slecht energielabel fors omlaaggaan. Maar voor de komende winter biedt dat geen soelaas.

Lukas van der Storm

Een prijsplafond voor gas en elektra moet de zorgen van velen over de oplopende energierekening verlichten. Maar voor één groep huurders is dat maar een heel klein doekje voor het bloeden. Want wat als je het niet breed hebt en in een tochtige huurwoning woont? Dan verstook je al snel veel meer gas dan de 1200 kuub waarvoor de overheid een gereduceerde prijs garandeert. En kan de energierekening alsnog zeer fors oplopen.

Juist voor hen wil de politiek aan een andere knop draaien: die van een huurverlaging. Op initiatief van PvdA en GroenLinks nam de Tweede Kamer donderdagavond hierover een motie aan. Die vraagt het kabinet om een ‘afdwingbaar recht’ op een ‘stevige huurverlaging’ te garanderen. Wie een woning heeft met een slecht energielabel (E, F of G), zou een lagere prijs moeten kunnen afdwingen.

Ongunstige tabel voor energie slurpende woningen

Premier Mark Rutte gaf aan die verlaging te willen doorvoeren via het zogeheten puntensysteem. Dat kent punten toe aan de kwaliteit van huurwoningen, bijvoorbeeld voor het woonoppervlak en de aanwezigheid van keuken- en sanitaire voorzieningen. Ook de energiezuinigheid van een woning telt fors mee. Hoe meer punten een woning krijgt, hoe hoger de huur die een verhuurder mag vragen.

Via die systematiek is het dus ook mogelijk om energie slurpende woningen ongunstiger uit de tabel te laten komen. Maar dat kan niet van de ene op de andere dag. “Er is een wetswijziging voor nodig; onze inschatting is dat die zeker tot 2024 kost”, denkt een woordvoerder van de Woonbond, die de huurders vertegenwoordigt.

Bovendien geldt het puntensysteem nu alleen voor sociale huursector (met huren tot 763 euro), terwijl de grootste problemen zich in de particuliere sector voordoen. Minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) wil ook daar zo’n puntenstelsel invoeren, maar dat gebeurt op z’n vroegst in 2024. Voor de komende winter biedt een afgedwongen huurverlaging mensen in een tochtig huurhuis dus geen oplossing.

Enkel glas bestempelen als gebrek

“We zien er dan ook meer in om enkel glas als een gebrek aan de woning te bestempelen, dat heeft sneller effect”, zo herhaalt de Woonbond-woordvoerder een recent pleidooi. Een verhuurder is dan verplicht dit gebrek te verhelpen. “Een huurverlaging is een stap in de goede richting, maar wel een stap die even duurt.”

De Woonbond diepte onlangs cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op. Daaruit bleek dat 16 procent van de huurwoningen in de vrije sector nog enkel glas heeft in de woonkamer. In de slaapkamer geldt dit zelfs voor bijna een kwart.

De corporaties hebben eerder al beloofd hun huizen met energielabel E, F en G beter te isoleren, maar pas uiterlijk in 2028. Particuliere verhuurders zien sowieso weinig in huurverlaging voor niet-energiezuinige woningen. “We zien in de praktijk al dat het label bepalend is voor de hoogte van de huur”, zegt voorzitter Jack de Vries van Vastgoed Belang, de vereniging van deze verhuurders. Verlaging van de huur werkt juist averechts, zegt hij. “Het lost niks op: deze woningen zullen dan massaal worden afgestoten.”

Lees ook:

Nog steeds enkel glas bij één op de zes huurwoningen in particuliere sector

Huurhuizen hebben vaak nog enkel glas. De Woonbond wil dat enkel glas officieel wordt aangemerkt als gebrek aan de woning, om zo bij de verhuurder dubbel glas af te dwingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden