Huizenmarkt

Huurprijzen vrije sector dalen in grote steden door corona

Voor het eerst sinds lange tijd zijn huurhuizen in de grote steden goedkoper geworden.

De gemiddelde huurprijzen van huizen zijn in het tweede kwartaal weer gestegen, maar in een aantal grote(re) steden zijn ze voor het eerst sinds tijden licht gedaald.  Dat komt hoogstwaarschijnlijk door het coronavirus. Daardoor bleven expats en toeristen weg, stelt Pararius, het platform waarop professionele makelaars hun beschikbare huurwoningaanbod aanbieden .

In Amsterdam, Den Haag en Eindhoven was er voor het eerst in jaren een lichte daling in de gemiddelde huurprijs in de vrije sector. Doorgaans zijn dat steden waar veel expats zich vestigen. “Expats hebben over het algemeen veel meer te besteden dan de gemiddelde Nederlandse huurder en ze huren voornamelijk woningen in het hoogste segment", zegt directeur Jasper de Groot van Pararius.  “Als zij wegblijven, dan blijven die woningen leeg. Om leegstand te voorkomen worden de appartementen voor een lagere huurprijs aangeboden.” Er was, vooral in Amsterdam, veel aanbod van huurwoningen.  Ook in steden als Almere, Hilversum en Middelburg daalden de prijzen.

Meer dure appartementen

Landelijk steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector in het tweede kwartaal met 2,4 procent. Nieuwe huurders betaalden 16,70 euro per vierkante meter per maand. Het is de kleinste prijsstijging in vijf jaar. De afvlakking van de huurprijsstijging is sinds begin 2019 zichtbaar. 

Of de daling van de huurprijzen in de grote steden een voorbode is voor de rest van het land, is moeilijk te voorspellen volgens Pararius. Kleine (minder dan 60 vierkante meter) en grote (meer dan 300 vierkante meter) vallen buiten het onderzoek van Pararius. 

In  Rotterdam en Utrecht steeg de gemiddelde huurprijs voor een woning wel. Dat komt volgens Pararius omdat er daar in het tweede kwartaal verhoudingsgewijs meer duurdere appartementen werden aangeboden dan eengezinswoningen. De cijfers van Pararius zijn gebaseerd op 12.656 woningen die in het afgelopen kwartaal via het huurplatform zijn verhuurd.

Lees ook:

Huren in vrije sector gaan niet meer zo hard omhoog als voorheen

De vrije huurprijzen lopen nog steeds hard op, maar niet meer zo stevig als eerder. De gemiddelde prijsstijgingen bleven afgelopen jaar onder de 5 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden