Nieuws Economie

Huurders in de vrije sector krijgen meer bescherming

Huurwoningen in Barendrecht Beeld Jeanette Vos

Zo’n driekwart van de huurders die naar de Huurcommissie stappen vanwege een te hoge afrekening van de servicekosten, krijgt gelijk. 

Stel, u vindt uw maandelijkse servicekosten van honderden euro’s erg hoog. Wat kunt u dan doen? Naar de Huurcommissie stappen bijvoorbeeld. Dat kan echter niet als u in de vrije sector huurt. De Woonbond wil daar verandering in brengen. 

Voor de Woonbond is de maat vol. Die organisatie deed onderzoek naar 143 geschillen over servicekosten die het afgelopen half jaar door de Huurcommissie zijn behandeld. Daaruit bleek dat in driekwart van de gevallen de huurder in het gelijk werd gesteld. Zij hadden allemaal te veel aan gas, elektriciteit -en schoonmaakkosten betaald aan de verhuurder. Bedragen liepen op tot wel 4000 euro. Het gemiddelde te veel betaalde bedrag was 808 euro.

Wie een sociale huurwoning heeft, betaalt per maand een voorschot voor servicekosten aan de verhuurder. Aan het einde van het jaar worden de daadwerkelijke servicekosten berekend. Op basis hiervan krijgen huurders geld terug of moeten ze nog bijbetalen. “Het fijne voor deze huurders is dat zij bij geschillen met de verhuurder naar de Huurcommissie kunnen stappen”, zegt een woordvoerder van de Woonbond. “Voor mensen met een woning in de vrije sector gaat dit echter niet zomaar. Voor de Huurcommissie is het wettelijk niet toegestaan mensen in de vrije sector bij te staan in een geschil, zij kunnen hoogstens een advies geven.”

Grens

Wanneer je een woning hebt in de vrije sector en er ontstaan problemen met de verhuurder geldt momenteel de regel: stap naar de kantonrechter. Het verschil in kosten met de Huurcommissie is echter vrij groot, 231 om 25 euro. De Woonbond-woordvoerder: “Je kunt je hierdoor voorstellen dat de stap om een geschil, om bijvoorbeeld servicekosten, uit te vechten nogal groot is.”

Apart, vindt de Woonbond, want de vrije sector is een van de hardst ­gegroeide sectoren in de woningmarkt de afgelopen jaren. Tussen 2012 en 2018 is het aantal woningen gegroeid van 335.618 naar 545.383 ­huizen, een stijging van 62 procent. 

“Onder de 720 euro geldt een woning als sociale huur, daarboven wordt het vrije sector. Wat ons betreft mag deze grens hoger zodat meer mensen bescherming bij geschillen kunnen krijgen.”

De Woonbond is daarnaast ook van mening dat verhuurders die meerdere keren over de scheef gaan met servicekosten harder aangepakt moeten worden. Door ze bijvoorbeeld boetes te geven. “Verhuurders zijn verplicht om elk jaar voor 30 juni een afrekening te sturen aan de huurder”, legt de woordvoerder uit. “Uit ons onderzoek blijkt dat die afrekeningen niet altijd worden verstrekt, maar vervolgens wel in rekening worden gebracht. Onacceptabel.”

Lees ook: 

Een huis huren voor minder dan 1000 euro? Dat kunnen veelverdieners in Den Haag voortaan vergeten.

De gemeente Den Haag zet een paardenmiddel in tegen het tekort aan huizen met een huur tot 1000 euro. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden