Nieuws Woningmarkt

Huren vrije-sectorwoning fors hoger in Flevoland, Drenthe en middelgrote steden

Woningen in Barendrecht (Zuid-Holland) met een huur van 1200 euro per maand.

Een woning is nu zo'n 3 procent duurder dan vorig jaar. In Utrecht, Rotterdam en Amsterdam was de huurstijging beperkt.

Huurders die een nieuwe huurwoning betrekken, betalen voor die woning door de bank genomen 3,1 procent meer huur dan een jaar geleden. In de grote steden stegen de huren vorig jaar minder, maar in aanpalende gemeenten, zoals Schiedam, Dordrecht en Hilversum, juist veel meer. 

De huren voor nieuwe bewoners stegen het meest in Flevoland (22,5 procent meer vergeleken met vorig jaar) en in Drenthe (19,5 procent). Dit blijkt uit onderzoek van het woningplatform Pararius, naar eigen zeggen het grootste platform in zijn soort in Nederland. De cijfers hebben betrekking op 10.751 woningen in de vrije sector die in het tweede kwartaal via Pararius een nieuwe huurder kregen.

Hoeveel woningen er buiten Pararius om een nieuwe huurder kregen, weet een woordvoerder van het woningplatform niet. Woningen die kleiner zijn dan 60 vierkante meter of groter dan 300 vierkante meter zijn niet in het onderzoek betrokken.

De cijfers slaan alleen op woningen met nieuwe huurders. De huurverhogingen voor zittende bewoners zijn doorgaans veel lager dan die voor nieuwe huurders.

Na de crisis stegen de huren voor nieuwe bewoners het hardst in steden als Amsterdam en Utrecht. Nu niet meer. In Utrecht (0,3 procent hoger ten opzichte van vorig jaar) en Amsterdam (2,8 procent) bleef de stijging beperkt. In Rotterdam (2,8 procent) ook.

Net buiten die steden lag dat heel anders. Schiedam (13,3 procent), Dordrecht (11,4 procent) , Hilversum (11 procent) en Breda (10,7 procent) kenden forse stijgingen. Huren in Eindhoven werd 7,3 procent duurder in het afgelopen jaar.

Nog veel harder stegen de huren in de provincies Flevoland en Drenthe. Ook in Zeeland met bijna 11 procent en in Friesland met 9,6 procent zijn nieuwe bewoners van huurwoningen in de vrije sector een stuk duurder uit dan een jaar geleden.

In Amsterdam betalen nieuwe huurders gemiddeld 23,42 euro per vierkante meter per maand voor hun vrijesectorhuurwoning. Wie een woning van 80 vierkante meter huurt, is daar dus bijna 1900 euro per maand aan kwijt. Mede daardoor is Noord-Holland de provincie met de hoogste vrijesectorhuren: bijna 22 euro per vierkante meter. 

Friesland is met een prijs van 9,52 euro per vierkante meter de goedkoopste provincie. De huurprijs van een woning van 80 vierkante meter komt daar uit op 762 euro.

Overigens stegen de prijzen van koopwoningen het afgelopen jaar harder dan de huren van vrijesectorwoningen voor nieuwe bewoners. Koopwoningen waren eind juni gemiddeld 7,4 procent duurder dan in juni 2018. Ook voor koopwoningen geldt dat de prijzen in de grote steden minder hard stijgen dan in de gebieden daarbuiten.

Lees ook

De huurprijzen schieten omhoog en nu zijn de middelgrote steden aan de beurt.

Landelijk stegen de huurprijzen het afgelopen jaar met gemiddeld 5,9 procent, in Apeldoorn of Zoetermeer zelfs met meer dan 20 procent, meldt verhuurbedrijf Pararius op basis van eigen data.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden