Sluiting

Hudson’s Bay sluit in december definitief de deuren

Het filiaal van Hudson's Bay in Utrecht is gesloten. De warenhuisketen heeft aan het personeel meegedeeld dat Hudson's Bay voor het einde van het jaar uit Nederland vertrekt. Beeld ANP

Hudson’s Bay wilde de plek van V&D innemen, maar dat is definitief mislukt.

Hudson’s Bay Company (HBC) vertrekt voor het einde van het jaar uit Nederland. De warenhuisketen heeft dat aan zijn personeel bekendgemaakt. Hudson’s Bay heeft vijftien winkels in Nederland, er werken circa 1400 medewerkers.

De filialen, de webshop en het hoofdkantoor worden “op of voor 31 december gesloten”, aldus een verklaring. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd “intensief samengewerkt met de ondernemingsraad en de bonden” om een sociaal plan af te sluiten. Dat is gelukt. Het sociaal plan werd met de ondernemingsraad gesloten. De bonden adviseerden het inspraakorgaan daarbij. 

De vakbonden benadrukken dat Hudson’s Bay een ruimer sociaal plan afgesproken heeft voor zijn Nederlandse personeel dan noodzakelijk. Het Canadese bedrijf heeft vrij veel personeel met korte contracten in dienst en geeft die ook een vergoeding, hoewel dat wettelijk niet nodig is. “Het sociaal plan is uitermate correct”, beoordeelde een woordvoerder van vakbond CNV. “Ze verlaten Nederland via de koninklijke weg.” Hoewel het nieuws er al aan zat te komen is het triest voor het personeel, menen CNV en De Unie.

‘Opportunisme van veel partijen’

Dat Hudson’s Bay uiteindelijk mislukt is, komt door opportunisme van veel partijen, stelt een zegsman van De Unie. “Niet alleen Hudson’s Bay zelf dat zich verkeek op de Nederlandse markt, maar ook de pandeigenaren en gemeentes die meenden een nieuwe V&D binnen te hebben gehaald.”

Omdat Hudson’s Bay relatief veel jong personeel in dienst had, denkt De Unie dat redelijk veel werknemers elders aan de bak kunnen. “We horen al van verschillende mensen dat ze door andere winkelketens zijn benaderd.”

Donderdag waren de filialen van Hudson’s Bay gesloten. Op de deur van winkels in onder meer Amsterdam en Haarlem hing een brief met de tekst: ‘Wegens een technische storing is onze winkel vandaag, 19 september, gesloten.’

Het van oorsprong Canadese Hudson’s Bay wilde enkele jaren geleden de plek van het failliete V&D in het Nederlandse winkellandschap innemen, maar dat is nu dus definitief mislukt. Na het omvallen van V&D werden in de zomer van 2017 de eerste filialen geopend. In totaal wilde Hudson’s Bay twintig winkels openen in ons land. Later, toen geluiden over lage bezoekersaantallen en rode cijfers al flink de ronde deden, wilde Hudson’s zich “concentreren op de vijftien steden”.

Onduidelijk is nu wat er met de panden gaat gebeuren. Ze zijn langjarig gehuurd door Hudson’s Bay, met een garantie. Momenteel staat van die huurgarantie nog 400 miljoen euro uit. “We gaan natuurlijk in contact met de vastgoedeigenaren en andere partijen”, aldus een woordvoerder. 

Lees ook:

Wat moet er in de plaats komen van Hudson’s Bay? ‘Begin een nieuwe V&D!’

Dat Hudson’s Bay uit Nederland vertrekt hoeft geen ramp te zijn voor winkelgebieden, zeggen retailspecialisten. Het advies: ‘Begin weer een V&D!’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden