Coronavirus

Horeca vreest golf van faillissementen door coronamaatregelen: ‘Nog nooit zo’n drama gezien’

Horeca in het centrum van Tilburg. Noord-Brabant is hard getroffen door het nieuwe coronavirus.  Beeld Sem van der Wal, ANP
Horeca in het centrum van Tilburg. Noord-Brabant is hard getroffen door het nieuwe coronavirus.Beeld Sem van der Wal, ANP

De horeca krijgt flinke klappen door het coronavirus en verwacht vele faillissementen als de overheid niet snel met extra maatregelen komt.

Elisa Hermanides

Slapeloze nachten heeft Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN): hij vreest een golf van faillissementen in de horeca door de maatregelen tegen het coronavirus. “Wij horen schrijnende verhalen van ondernemers. Ik heb er letterlijk wakker van gelegen vannacht. Afhankelijk van hoeveel vet bedrijven op de botten hebben, houden ze dit hooguit een paar maanden of zelfs maar een paar weken vol. Ik heb nog nooit zo’n drama gezien in de sector.”

Het aantal annuleringen is volgens KHN met 48 procent gestegen, terwijl er ondertussen weinig nieuwe ­reserveringen worden gedaan. Naast de provincie Noord-Brabant, waar al langer zware maatregelen gelden vanwege het coronavirus, is ook Amsterdam flink getroffen. Willemsen: “Dat heeft ermee te maken dat Amsterdam een belangrijke toeristische bestemming is. Je ziet ook dat een plaats als Giethoorn het moeilijk heeft. En de rest van Nederland gaat het met de laatste maatregelen ook voelen.”

Het omzetverlies voor de maand maart wordt op basis van een onderzoek van KHN onder vierduizend horeca-ondernemers geschat op 630 miljoen euro. Dat is een verlies van 33 procent ten opzichte van de normale omzet. Nu de rest van het land ook te maken krijgt met maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, kan dit oplopen tot een omzetverlies van 700 miljoen euro per maand.

‘Ook toeleveranciers krijgen het zwaar’

Dat verlies kan de sector niet later terugverdienen, zegt Willemsen. “Als je een computer nu niet koopt, doe je dat misschien wel over twee maanden. Maar een biertje of een maaltijd buiten de deur, die ga je als dit voorbij is niet extra nuttigen.”

Daarom moet het makkelijker worden voor horecabedrijven, vooral de kleintjes, om een beroep te doen op de deeltijd-ww. Willemsen: “Nu is dat nog lastig en kost het veel tijd”. KHN hoopt ook op renteloze overbruggingskredieten, garantiefondsen en fiscale voordelen. “Maar het gaat nu vooral om snelheid en maatwerk.”

Willemsen benadrukt dat de meeste hotels, cafés en restaurants nog steeds open zijn voor klanten, op een veilige manier. “We communiceren aan onze leden dat tafels verder uit elkaar moeten staan, dat er niet meer dan honderd mensen in een ruimte mogen zijn en dat iedereen zich moet houden aan de hygiënemaatregelen van het RIVM.” Personeel dat snottert of ziek is, wordt direct naar huis ­gestuurd. Vooralsnog is er in de horeca nog geen hoger ziekte­verzuim dan ­anders, zegt Willemsen.

Wel zitten er nu al mensen thuis, omdat er simpelweg geen werk meer voor ze is. “Ondernemers kunnen niet anders dan stoppen met het ­inhuren van zzp’ers en uitzend­krachten.” Ook de toeleveranciers krijgen het zwaar te verduren, zegt Willemsen. “Zelf heb ik ook restaurants. Mijn groenteboer gaat de terugloop ook merken.”

Thuisbezorgen

Voor cafés verwacht KHN per maand een omzetverlies van 94 miljoen, voor restaurants 245 miljoen euro, voor hotels 155 miljoen en voor fastfoodzaken 166 miljoen euro. “De overheid moet nu snel met maat­regelen komen. Er zijn hotels die ­normaal gesproken een bezetting van 100 procent hebben en nu maar voor 30 procent vol zijn. Er moet dus iets gebeuren.”

Alleen restaurants die voornamelijk thuisbezorgen, kunnen wellicht profiteren, zegt Willemsen. Vooralsnog ziet Jitse Groen, de topman van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, nog geen toename in het aantal ­bestellingen. “Op dit moment zien wij nog geen bijzonderheden.”

Groen ziet wel dat nu meer restaurants zich aanmelden bij Thuis­bezorgd.nl om hun maaltijden online te verkopen dan voor de coronacrisis. Volgens Willemsen kunnen echter lang niet alle restaurants en fastfoodzaken de crisis doorkomen door maaltijden thuis te gaan bezorgen. “Je moet je ­bedrijf daarvoor anders inrichten. ­Bovendien hebben wij in Nederland al een ontwikkelde bezorgmarkt; het is lastig om daartussen te komen.”

Lees ook:

Nederland gaat op slot, dit verandert er de komende tijd voor u

Scholen blijven open, maar verder komt het kabinet met drastische adviezen om het maatschappelijke verkeer te beperken. De maatregelen op een rij. Wat vraagt het kabinet van het land?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden