Koersval

Hogere rente zet Amerikaanse techfondsen op verlies

Door de inflatie gingen vooral techbedrijven onderuit op de beurs van New York. Beeld AP
Door de inflatie gingen vooral techbedrijven onderuit op de beurs van New York.Beeld AP

De verwachte renteverhogingen duwen de koersen van techbedrijven omlaag. ‘Een pavlovreactie op de beurs’.

Dirk Waterval

Zielig zijn ze heus nog niet, de grote Amerikaanse techbedrijven. Bijna zonder uitzondering stegen hun aandelen fors in waarde sinds het begin van de coronacrisis. Nu zijn de eerste koersverliezen in het nieuwe jaar evenwel een feit.

Dat heeft met de hoge inflatie te maken. Daardoor anticiperen beleggers op renteverhogingen van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve. Een hogere rente is altijd slecht voor de koers van bedrijven waarvan beleggers nog veel groei verwachten – en die zitten vooral in de tech- en IT-hoek.

Dus toen afgelopen dinsdag één van de zwaarstwegende rentes omhoogschoot, die op tienjaarsleningen aan de Amerikaanse overheid, was dat direct terug te zien in dalende techkoersen.

Drukkend effect

Aandelen van onder meer Microsoft, chipmaker Nvidia en internetbedrijf CrowdStrike stonden direct meerdere procenten lager. Binnen de S&P 500-index, die uit vijfhonderd grote bedrijven in de VS bestaat, daalden de techbedrijven over de hele linie met 1,1 procent in één dag.

“Natuurlijk hangt de beurskoers van meer af dan alleen de rentestand”, zegt beursanalist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam. “Kijk maar naar Tesla. Dat presenteerde onlangs uitzonderlijk goede bedrijfsresultaten. Dan gaat de koers van zo’n bedrijf heus wel omhoog.”

Dat gebeurde maandag, maar een rentestijging heeft in deze sector toch altijd een drukkend effect, zegt Van Zeijl. Ook Tesla moest daarom dinsdag ruim 4 procent inleveren.

En de rente zal nog wel even blijven stijgen. In haar strijd tegen hoge inflatie is de Fed onlangs begonnen met het afbouwen van haar noodsteun. Die steun bestaat uit het opkopen van staats- en hypotheekschuld, waardoor de rentestanden op die leningen dalen.

Stopt de Fed met het opkopen van schuld, dan stijgen de rentes weer. In maart moet het maandelijks op te kopen bedrag, tot voor kort nog 120 miljard dollar, helemaal zijn afgebouwd.

Terugschroeven noodsteun

Je zou denken dat beleggers het terugschroeven van de noodsteun direct bij de aankondiging daarvan al vertalen in een hogere rente, maar zo werkt het alleen in een ‘perfecte werkelijkheid’, zegt Van Zeijl.

Elke keer als de centrale bank haar opkopen weer iets verder afbouwt, raken vraag en aanbod toch wat uit balans. Ook als die steunafbouw van tevoren is aangekondigd, zegt Van Zeijl. Dus stijgt de rente langzaam verder, wat de torenhoge koersen van groeibedrijven als Apple weer een beetje doet dalen. Beleggers investeren daar vaak in, omdat ze groei verwachten op de lange termijn.

Daarom willen ze nu alvast best wat meer betalen voor een aandeel. Dat van Apple koerst inmiddels bijvoorbeeld op 36 keer de verwachte winst over de komende twaalf maanden, zegt Van Zeijl. Zoveel meer zijn beleggers dus bereid te investeren dan wat er op korte termijn voor terugkomt. Normaalgesproken ligt die verhouding eerder rond de vijftien.

Toekomstig dividend

Dat ze zoveel willen neerleggen voor groeibedrijven, komt voor een belangrijk deel doordat de rente de laatste tijd zo laag stond. Want hoe bepaal je hoeveel een toekomstige dollar aan dividend nú waard is? Dividend dat misschien pas over een jaar of twintig echt loskomt? Voor het ‘contant maken’ van die toekomstige geldstromen gebruiken beleggers de rentestand.

Hoe hoger die is, hoe minder toekomstig dividend teruggerekend naar vandaag waard is. Stijgt de rente, dan zijn beleggers dus direct minder bereid te betalen voor bedrijven die nog erg zullen groeien en waarvan de winst voor een belangrijk deel nog een belofte is.

Dat is de theorie erachter, maar het komt in de praktijk bij veel beleggers inmiddels neer op een pavlovreactie, zegt Van Zeijl: “Rente hoger? Dan techaandelen verkopen.”

Lees ook:

Hoge inflatie en lage rente verleiden beleggers tot steeds riskantere avonturen, waarschuwt ECB

Door een combinatie van lage rente en hoge inflatie zoeken beleggers steeds meer risico’s op, met hoge aandelen- en huizenprijzen als gevolg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden