20 procent

Hoge inflatie Turkije, Erdogan grijpt weer in bij centrale bank

Munten van de Turkse lira op een dollarbiljet. Beeld Karl-Josef Hildenbrand, dpa
Munten van de Turkse lira op een dollarbiljet.Beeld Karl-Josef Hildenbrand, dpa

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft weer ingegrepen bij de Turkse centrale bank. De inflatie is nog steeds erg hoog in Turkije, bijna 20 procent.

President Erdogan ontsloeg drie leden van het monetaire beleidscomité (MPC) van de toezichthouder en benoemde in plaats van hen twee nieuwe. De ontslagen leden zouden zich hebben verzet tegen eerdere beslissingen van het MPC, zoals het aanboren van reserves om de lira te ondersteunen.

In de voorbije tweeënhalf jaar nam Erdogan ook al afscheid van drie bankgouverneurs. De steun voor de huidige voorzitter van de centrale bank Sahap Kavcioglu lijkt ook steeds minder te worden.

Vorige maand verlaagde de centrale bank van Turkije onder druk van Erdogan zijn belangrijkste rentetarief van 19 naar 18 procent, ondanks een inflatie op jaarbasis van bijna 20 procent. De centrale bank beloofde eerder herhaaldelijk de rente altijd hoger te laten zijn dan de inflatie. Kavcioglu omzeilde de discussie door specifiek te kijken naar de kerninflatie, waarbij de prijzen van voedsel en energie buiten beschouwing werden gelaten.

Turkse munt verzwakt

Die rentestap leidde tot een verzwakking van de Turkse munt. De ingreep van Erdogan nu, zette de waarde van de lira verder onder de druk. De munt heeft dit jaar alleen al 19 procent aan waarde verloren afgezet tegen de dollar.

Turkije kampt met de gevolgen van stijgende grondstofprijzen en droogteperioden die de oogsten van landbouwproducten zwaar hebben geraakt. In combinatie met een zwakkere wisselkoers van de Turkse lira heeft dat het leven in Turkije er in korte tijd flink duurder op gemaakt.

De situatie wordt bemoeilijkt door de onorthodoxe economische opvattingen van Erdogan. Volgens de president zorgen de hoge rentetarieven er juist voor dat de inflatie oploopt. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is juist om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Het vorige centralebankhoofd Naci Agbal werd eerder dit jaar ontslagen nadat hij de rente meermaals had verhoogd om de inflatie onder controle te krijgen. (ANP/RTR)

Lees ook:

Erdogan ontslaat zijn centraal bankier en haalt de Turkse beurzen hard onderuit

Voor de derde maal in twee jaar tijd ontslaat president Erdogan de baas van de centrale bank. Hij houdt namelijk niet van renteverhogingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden