Bonus

Hoekstra haalt bakzeil bij Air France-KLM

null Beeld AP
Beeld AP

Ondanks verzet van minister Hoekstra ontvangt topman Smith van Air France-KLM een bonus.

Jelle Brandsma

Het verzet van Wopke Hoekstra, minister van financiën, tegen de bonus voor topman Ben Smith van Air France KLM heeft niks opgeleverd. Dinsdag op de aandeelhoudersvergadering werd het voorstel om hem een bonus te geven over 2019 aangenomen met 84 procent van de stemmen. De Nederlandse staat was de enige grote aandeelhouder die tegen stemde. De Franse staat had en heeft ook 14 procent van de aandelen en stemde voor het bonusplan.

De uitslag is pijnlijk voor Hoekstra. Nederland kocht vorig jaar juist 14 procent van de aandelen om meer invloed te verwerven. De Fransen waren destijds geïrriteerd over de actie van Nederland om in het geniep meer aandelen te kopen en de poging om meer macht naar zich toe te trekken.

900.000 euro

Ben Smith, bestuursvoorzitter van de holding Air France-KLM, verdiende vorig jaar 900.000 euro. Vanwege de financiële resultaten over vorig jaar, toen van de coronacrisis nog geen sprake was, krijgt hij een bonus van 768.456 euro. Op de langere termijn ligt er een hogere extra uitkering in het verschiet. Pieter Elbers, directeur van KLM, krijgt geen bonus.

Hoekstra vindt het uitbetalen van bonussen uit den boze op het moment dat een bedrijf in financiële nood zit en op de been wordt gehouden door de overheid. Een bedrijf in de knel heeft iedere cent nodigt, stelt Hoekstra. Een maand geleden zegde het kabinet 2 tot 4 miljard euro toe aan KLM. Air France wordt met 7 miljard euro geholpen door de Franse overheid. De afgelopen dagen drukte de Tweede Kamer Hoekstra voor alle zekerheid nog maar eens op het hart om tegen de extra beloning voor het management te stemmen.

Discussie

Eind april was er al discussie over de bonussen voor Smith en Elbers. Toen ging het over de bonus voor 2020. Die zou aanmerkelijk stijgen, al is die extra uitkering door de grote verliezen die de bedrijven momenteel lijden slechts theorie. Na protesten vanuit onder meer de Tweede Kamer werd dit plan geschrapt en beloofde Smith een deel van zijn salaris in te leveren. Ook Pieter Elbers verdient dit jaar minder dan zijn salaris van 2019, dat toen 525.000 euro bedroeg.

Hoekstra verwacht dat de vorm van de miljarden staatssteun aan KLM binnen een paar weken duidelijk wordt. Onderdeel daarvan is in ieder geval dat het bedrijf een plan maakt voor een rendabele en ‘duurzame’ toekomst. Tijdens de aandeelhoudersvergadering bleek dat Air France pas in de zomer een strategisch plan publiceert.

Lees ook:

Coalitie geeft Hoekstra vrijheid in onderhandelingen met KLM

De oppositie wil dat minister Hoekstra harde voorwaarden stelt aan de redding van KLM. De VVD bepleit het tegenovergestelde; wel steun, nul voorwaarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden