null

Hybride werken

Hoe vol stromen de kantoren straks (en wat als alleen de jonkies terugkomen)?

Beeld Werry Crone

Waarschijnlijk kunnen we vanaf 20 september weer met z’n allen naar kantoor. Werkgevers en werknemers bereiden zich voor op pendelen tussen zolderkamer en werkplek. Nu maar hopen dat ook de seniors hun gezicht laten zien.

Joost van Velzen

Het aantal besmettingen kan nog roet in het eten gooien, maar zoals het er nu naar uitziet mag Nederland vanaf 20 september weer naar kantoor. Vermoedelijk op de ouderwetse manier, zonder anderhalve meter tussen de bureaus. Toch gaan veel werkgevers uit van de nieuwerwetse manier, met veel thuiswerkers.

PostNL is klaar voor beide varianten, zegt het bedrijf. “Ons kantoorpersoneel werkt al bijna anderhalf jaar vanuit huis, daar zijn we op ingericht.” Maandag neemt het bedrijf een nieuw hoofdkantoor in gebruik in Den Haag. Het rijksmonument is volgens PostNL ingericht op een ‘mix van fysiek op kantoor en werken op afstand’.

Ook bescherming tegen griep en verkoudheid

Autobedrijf Van Mossel Groep (250 vestigingen) speelt voorlopig op safe, zegt directeur Eric Berkhof. Vooral omdat monteurs, spuiters en autoverkopers domweg niet thuis kúnnen werken. “Wij hebben extreme voorzorgsmaatregelen genomen met werkafstanden van minimaal 2,5 meter, protectieschermen, desinfectiemateriaal, stoel- en stuurhoezen, richtingaanwijzerhoesjes et cetera.”

Berkhof heeft er kantoren bij gehuurd. Afstand houden blijft de norm. “We blijven vragen om afstand te bewaren. Dat zien we niet alleen als goede protectie tegen corona, maar ook tegen andere ziektes zoals griep en verkoudheid.”

De leiding van KPN trekt er een jaar voor uit om te beslissen hoe er voortaan wordt gewerkt. Het telecombedrijf is voorstander van hybride werken, zegt een woordvoerder. “Het afgelopen jaar hebben wij iedere medewerker die dat wilde een bureau, een stoel, een beeldscherm, een toetsenbord, een muis – kortom, een complete werkplek – geschonken. Onze werkwijze is niet in beton gegoten, we gaan een jaar lang experimenteren, evalueren, verbeteren en doen wat werkt.”

Geleidelijk het maximum verruimen

Accountantsbureau PwC stelt nu nog een maximum aan het aantal mensen dat naar de kantoren mag komen. “Mocht de anderhalvemeterregel worden losgelaten op 20 september, dan verruimen we dat maximum geleidelijk. Wij verwachten dat, gemiddeld genomen, onze medewerkers twee à drie dagen per week thuis zullen blijven werken.”

Medewerkers van onlinesupermarkt Picnic op kantoor. Beeld ANP
Medewerkers van onlinesupermarkt Picnic op kantoor.Beeld ANP

Anita Koops, specialist hybride werken bij arbodienst Arbo Unie, ziet dat werkgevers vooral bezig zijn met praktische zaken. “De zichtbare en meetbare variabelen: hoeveel mensen op een dag, hoeveel dagen in de week, verplicht of niet, doen de collega’s die thuiswerken ook mee met het overleg en hoe dan? Stellen we aanwezigheid verplicht? Hoeveel thuiswerkvergoeding geven we? Allemaal heel basaal en praktisch.”

Het gevoel ontstaat: daar ben ik niet voor aangenomen

Zeker is dat niet iedereen op 20 september weer enthousiast naar zijn of haar werkgever terugkeert. Vooral onder medewerkers die tijdens de pandemie aan een nieuwe baan zijn begonnen, kriebelt het. Zij kregen tijdens de thuiswerkperiode nauwelijks de mogelijkheid om zich aan de organisatie en hun collega’s te binden en zijn alweer op zoek naar iets anders, blijkt uit onderzoek van wervingsbureau Walters People. Het aantal professionals dat in 2020 een nieuwe baan vond en nu iets anders wil, is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vóór de uitbraak van de pandemie.

Een veelgenoemde reden om alweer naar iets anders uit te kijken is dat het ‘geschetste beeld tijdens de sollicitatiegesprekken niet overeenkwam met de werkelijkheid’. “Er was geen of minder tijd om te werken aan complexere vraagstukken of leuke projecten die misschien wel tijdens de sollicitatie ter sprake kwamen. Ze hebben het gevoel: hier ben ik niet voor aangenomen”, verklaart een consultant van het bureau.

Volgens Koops van de Arbo Unie is het daarom belangrijk dat werkgevers hun personeel straks warm welkom heten. Toon interesse, adviseert ze: “Hoe is het met iedereen? Hoe heb je de coronatijd ervaren? Het is nodig om opnieuw de connectie te leggen. Organiseer een bijeenkomst om iedereen die de afgelopen achttien maanden is weggegaan uit te zwaaien en de nieuwkomers te verwelkomen.”

Kneepjes van het vak

Koops zou de keuze van thuis of op kantoor werken niet alleen aan individuele medewerkers overlaten. Ervaren medewerkers met een goed netwerk redden het wel vanuit huis, denkt ze. “Maar dan onderschat je hun rol als voorbeeld voor minder ervaren of jonge medewerkers. Die moeten de kneepjes van het vak kunnen afkijken van ervaren mensen. Maar als je die niet of nauwelijks tegenkomt ...”

Al met al ziet Koops veel voordelen aan het hybride werken. Er is een sprong gemaakt in onze digitale vaardigheden, zoomen is een werkwoord geworden. Minder reistijd is ook prettig en zo zijn er nog wel meer aangename zaken die de coronatijd met zich meebracht. Daar staat weer tegenover dat je bij thuiswerken moet leren hoe je je dag indeelt. Werktijden verschuiven. “Mensen zijn ook minder gaan bewegen met het thuiswerken. Terwijl dat broodnodig is.”

Waar we ook werken, besluit Koops, het gaat om de betekenis die we aan werken geven. “Het zingevende van werk zit juist in het samen ergens voor gaan. Het lijkt alsof we thuis gewoon doorgingen met ons werk, maar we hebben veel verloren, juist bij de niet-meetbare aspecten, zoals zingeving.”

Lees ook:

Neem de tijd voor de terugkeer naar kantoor, adviseert de re-integratiespecialist

Terug naar het oude normaal, dat zou zonde zijn, vindt filosoof en re-integratiespecialist Betsy van Oortmarssen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden