KPN

Hoe ‘droomkandidaat’ Dominique Leroy toch niet de topvrouw van KPN werd

Dominique Leroy.  Beeld BELGA
Dominique Leroy.Beeld BELGA

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de Belgische beurswaakhond FSMA naar Dominique Leroy vormden een dusdanig grote smet op haar benoeming tot topvrouw van KPN, dat het telecombedrijf liever op zoek gaat naar een andere ceo.

Jeannine Julen

Ze was een droomkandidaat, uitermate geschikt als de nieuwste topbestuurder van KPN. Maar het telecombedrijf maakte maandag bekend af te zien van de benoeming van Dominique Leroy (54). De Belgische ligt al een maand onder vuur omdat ze ervan wordt verdacht haar aandelen te hebben verkocht met voorkennis. KPN noemt het strafrechtelijke onderzoek dat naar Leroy loopt “onduidelijk en onvoorspelbaar en niet in het belang van het bedrijf en de stakeholders”.

Krap een maand geleden kondigde KPN Leroy nog met veel enthousiasme aan als nieuwe bestuurder. Maar slechts een dag later werpen verontwaardigde reacties van aandeelhouders van het Belgische telecombedrijf Proximus -waar Leroy toen werkzaam was als topvrouw- een grauwsluier op haar aanstaande benoeming. Ze wijzen erop dat Leroy op 1 augustus haar Proximusaandelen ter waarde van 285.000 euro van de hand heeft gedaan. Was ze toen al gepolst door KPN?, vragen aandeelhouders zich af. Als dat het geval is, handelde ze met voorkennis en heeft ze wellicht de koers beïnvloedt, benadrukken de aandeelhouders. De Belgische beurswaakhond FSMA startte direct een onderzoek.

Op diezelfde dag keren ook de Belgische vakbonden zich tegen Leroy. Ze zijn “onaangenaam verrast”. De vakbonden vrezen voor een aanval op de Belgische telecommarkt nu Leroy zich bij de directe concurrent voegt. In een open brief, die ze de maandag erop voor de ingang van Proximus aanbieden, eisen ze haar onmiddellijke vertrek.

In eerste instantie wimpelt de raad van bestuur van Proximus het verzoek van de bonden af: Leroy kan blijven. Maar als op 19 september ook het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar de verkoop van haar aandelen, kondigt de topvrouw een dag later toch haar aftreden aan. Datzelfde onderzoek maakt dus ook dat KPN - die aanvankelijk stelde dat de benoeming gewoon doorgaat- een terugtrekkende beweging heeft gemaakt.

Een persoonlijk drama, zo omschrijft analist Konrad Zomer van ABN Amro Leroys situatie. “Ze had enorm veel zin in die nieuwe baan. Het was ook een stap in haar ontwikkeling. En, al zal het haar daar niet om te doen zijn geweest, ze zou een behoorlijke sprong in salaris hebben gemaakt. Maar die nieuwe baan krijgt ze niet en ze is vervroegd vertrokken bij Proximus. Er is geen weg terug. Over enige tijd kan ze vast een nieuwe topbaan krijgen. Maar de komende tien jaar komt dit wel naar boven als je haar googlet.”

Zomer zat instemmend te knikken toen op 5 september bekend werd dat Leroy de Colombiaanse Italiaan Maximo Ibarra zou opvolgen. “Bij Proximus slaagde ze erin in een moeilijke telecommarkt de concurrentiepositie van het bedrijf te verstevigen”, zegt hij. Ook lukte het haar op efficiënte kostenbesparingen door te voeren en de winstgroei op te krikken, zag de analist. “Het is gewoon niet zo’n slimme beslissing van haar geweest”, zegt hij over haar aandelenverkoop.

Zijn er al nieuwe gegadigden voor de vrijgekomen bestuurderspositie? Zomer vermoedt zelf dat interim-bestuurder Joost Farwerck nu meer kans heeft de baan van ceo definitief te vervullen. “KPN heeft met de benoeming van Maximo Ibarra een bepaald risico genomen. Zijn vrouw kon niet aarden in Nederland, hij zegde daardoor zijn baan op. Dit is de tweede buitenlandse benoeming die ongelukkig heeft uitgepakt. Dus de kans dat KPN intern op zoek gaat naar een bestuurder is toegenomen.”

Lees ook:

KPN-baas Maximo Ibarra werd ook wel de onzichtbare man genoemd

Maximo Ibarra diende zijn ontslag in als topman van KPN. Vanwege familieomstandigheden, zei hij zelf. Maar hij is ook in de race voor een nieuwe baan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden