Randstad

Het verlies van Randstad had veel erger kunnen zijn

Het hoofdkantoor van uitzendbureau Randstad Nederland in Diemen.Beeld ANP

Uitzendbureau Randstad is opgelucht: het verlies door de coronacrisis valt mee, het herstel lijkt al ingezet. Maar het is te vroeg om te voorspellen wat dat zegt over de diepte van de economische crisis.

De coronacrisis kostte uitzendgigant Randstad in het tweede kwartaal van 2020 ruim een kwart van zijn omzet, en dat valt nog best mee. Randstad-topman Jacques van den Broek toonde zich althans opgelucht en ook beleggers waren aangenaam verrast: die hadden op hardere klappen gerekend.

Op zich zijn de cijfers die Randstad naar buiten bracht niet vrolijkstemmend. Niet alleen raakt het bedrijf veel omzet kwijt, ook de winst verdampte: in dezelfde periode vorig jaar boekte Randstad nog 166 miljoen euro winst, nu dook het bedrijf ruimschoots in de rode cijfers, met 57 miljoen verlies.

Maar Randstad ziet lichtpuntjes. De omzet daalde het sterkst in april, met 30 procent. Daarna nam die daling dankzij soepeler lockdownmaatregelen voorzichtig af, tot 21 procent in juni, en Randstad ziet verder herstel in juli. En die rode cijfers zijn mede te wijten aan de boekhoudkundige afschrijving van een Brits bedrijfsonderdeel dat Randstad zo’n tien jaar geleden overnam en dat onder meer door de brexit minder waard is geworden. 

“We verdienen dus nog wel gewoon geld”, concludeerde Van den Broek bij de presentatie van de cijfers. Op de Amsterdamse beurs werd dat gewaardeerd: de koers van het aandeel Randstad steeg dinsdag in de loop van de dag met zo'n 9 procent.

Indicatie dat er echt sprake is van een recessie

Zeggen die meevallende cijfers iets over de diepte van de economische crisis? De uitzendbranche wordt vaak gezien als een graadmeter: bij een recessie staan uitzendkrachten als eersten op straat, trekt de economie aan, dan neemt eerst de vraag naar flexwerk toe. Maar juich niet te vroeg, waarschuwt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt in Tilburg. “Het had erger gekund, ja, en ik begrijp dat Randstad graag zegt dat het glas halfvol is”, zegt hij. “Maar dit zijn geen florissante cijfers. Die zijn een indicatie dat er echt sprake is van een recessie.”

Het lichte herstel in de omzetcijfers van Randstad zegt nog niet veel, vervolgt Wilthagen. Dat herstel kan heel goed samenhangen met de overheidssteun die veel bedrijven, ook de klanten van Randstad, nog krijgen. “Ooit houdt die steun op, en dán pas worden de effecten van de coronacrisis zichtbaar”, zegt hij. “Misschien hebben we het dieptepunt al gehad, maar de kans dat volgende kwartaalcijfers meer verlies laten zien, lijkt me groter.”

Omscholing voor uitzendkrachten

“In september weten we meer”, zegt ook Randstad-topman Van den Broek. “We bekijken het van dag tot dag.” Maar vooralsnog bevatten zijn kwartaalcijfers niet louter slecht nieuws. Van de 26.000 uitzendkrachten die Randstad dankzij overheidssteun (via de NOW-maatregel) kon doorbetalen, heeft alweer twee derde werk gevonden. Onder degenen die dat niet gelukt is, zitten veel studenten die kleine baantjes hadden. De groep die meer dan 25 uur per week werkte en nog geen nieuw werk heeft, is niet groot: zo’n 1500 van die 26.000. Randstad kreeg in het kader van de NOW-regeling een voorschot van het rijk van ruim 18 miljoen euro. 

Tegelijkertijd voorziet Van den Broek veranderingen op de arbeidsmarkt. Bij de overheid, in de zorg en het onderwijs en bij alles wat online ondernomen wordt, was ook de afgelopen tijd werk genoeg, en dat zal volgens hem niet veranderen. Maar in bijvoorbeeld de luchtvaart, het toerisme en de autobranche ligt dat anders. “Andere industrieën stuiteren wel weer terug als er een vaccin is”, zei hij tegen BNR Nieuwsradio, “maar deze sectoren moeten zichzelf opnieuw uitvinden.”

Randstad zelf speelt daarop in met omscholingsprogramma’s voor uitzendkrachten. Zo’n 7500 mensen is al een training aangeboden, een kleine duizend gingen daarop in. “Nog wat weinig”, vindt Van den Broek. “Als je niet weet of je kunt terugkomen in de baan die je had, ga dan kijken wat er nog meer kan. De overheidssteun schept de ruimte daarvoor, die tijd moeten we dan wel goed benutten.”

Lees ook:

De prijs voor te veel flexibiliteit op de arbeidsmarkt: ‘Dit is niet zoals het hoort’

De coronacrisis leert dat veel flexkrachten kwetsbaar zijn. De overheid trekt de portemonnee om hen te helpen. Dat kan nu niet anders, maar het is eigenlijk niet zoals het hoort, zegt hoogleraar Evert Verhulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden