Arbeidsmarktadvies

Het vaste contract mag best wat losser, vindt de Nederlandsche Bank

Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken van De Nederlandsche Bank, vindt niet alleen dat flexibele contracten 'vaster' moeten worden, maar ook dat vaste contracten nu nog te vast zijn. Beeld DNB
Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken van De Nederlandsche Bank, vindt niet alleen dat flexibele contracten 'vaster' moeten worden, maar ook dat vaste contracten nu nog te vast zijn.Beeld DNB

Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden om werknemers een vast contract te geven. Daarom moeten de regels voor dergelijke contracten op de schop, vindt DNB. De vakbonden reageren ontstemd.

Redactie Trouw

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat de voorwaarden van een vast contract worden versoberd. Daarmee moet het verschil tussen flexibele banen en vaste contracten kleiner worden. Zo wil DNB de periode waarin loon wordt doorbetaald bij ziekte verkorten.

DNB reageert op het arbeidsmarktadvies van de Sociaal Economische Raad (Ser) van eerder dit jaar, waarin onder meer stond dat het minimumloon omhoog moet, nulurencontracten moeten worden afgeschaft en tijdelijke contracten maximaal drie jaar mogen duren. DNB maakt ook deel uit van de Ser en stemde in met het advies. Maar volgens DNB is er in de toekomst meer nodig, schrijft de toezichthouder maandag in een economische analyse.

De Ser laat in het advies het vaste contract ‘in grote lijnen ongemoeid’, meldt DNB-directeur Olaf Sleijpen, terwijl bijvoorbeeld het verschil in bescherming tussen werknemers met een vast contract en een flexibel contract groot is. Te groot. De zwakkere deelnemers dragen daardoor de grootste risico’s, en die worden in hoge mate bepaald door de contractvorm, zegt de toezichthouder. En de mensen met een vast contract wisselen weinig van baan, terwijl dat wel goed zou zijn.

Niet twee, maar één jaar loon bij ziekte

DNB wil verder dat er niet twee, maar één jaar loon wordt doorbetaald bij ziekte. Dat stelde de commissie-Borstlap, die de arbeidsmarkt onderzocht, eerder al voor. Daarmee worden de kosten en risico’s van een vast contract kleiner voor werkgevers, met name in het midden- en kleinbedrijf. Het kost hen nu veel inspanning om in het tweede jaar de zieke werknemers weer geheel of gedeeltelijk aan het werk te krijgen. Als dat niet meer hoeft, wordt de kans op een vaste baan voor werknemers groter, redeneert DNB.

Vakbonden FNV en CNV zijn ontstemd over de draai van DNB. FNV-voorzitter Tuur Elzinga vraagt zich af waarom een Ser-kroonlid dit doet als ze zelf aan tafel zitten en weten hoeveel jaren er al gewerkt wordt aan het thema arbeidsmarkt. “Juist de afspraken over de arbeidsmarkt zijn zo precair, daarom hebben we ook in het advies gezet om hier niet uit te gaan shoppen. Zo gauw je daar één steentje uittrekt, dondert het bouwwerk in elkaar. En wat doet DNB? Ze willen er zelf een steen uittrekken.”

Vakbond CNV laat weten dat werknemers nu juist behoefte hebben aan zekerheid en dat werkgevers ook erkennen dat de arbeidsmarkt te flexibel is. Daarnaast wijst de bond erop dat DNB als kroonlid van de Ser dit ook al erkende in een eerder advies. CNV vindt het vreemd dat de toezichthouder hierop terugkomt. Voorzitter Piet Fortuin: “Terug naar de onzekerheid en flexibiliteit is achterhaald in een tijd van ongekende krapte.”

Lees ook:

DNB-baas Knot herhaalt: de lonen moeten verder omhoog

Nederlandse bedrijven zouden de lonen van hun personeel meer moeten verhogen. Daarvoor pleit president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden