Actiedag

Het Plein in Den Haag verandert vandaag in een krottenwijk – dit is waarom

FNV-demonstranten tijdens een eerdere actie op de Dag van de Arbeid. Beeld ANP
FNV-demonstranten tijdens een eerdere actie op de Dag van de Arbeid.Beeld ANP

De kloof tussen rijk en arm is te groot aan het worden. Om dat duidelijk te maken bouwde vakbond FNV dinsdag met uitkeringsgerechtigden een krottenwijk, pal naast de Tweede Kamer.

Beelden zeggen soms meer dan duizend woorden, zo moet vakbond FNV hebben gedacht. De bond bouwde dinsdag een krottenwijk aan het Plein in Den Haag, voor de ingang van de Tweede Kamer. Directe aanleiding voor de actie zijn de nieuwe cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Nederland prijkt in Europa bovenaan wat betreft vermogensongelijkheid: 1 procent van de Nederlandse huishoudens bezit 28 procent van de rijkdom, 10 procent van de huishoudens bezit 68 procent van de welvaart. Om daar verandering in te brengen pleit de bond – en dat doet hij al langer – voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur.

Ook moet zowel de bijstand als de AOW omhoog. En de kostendelersnorm voor ouders met een uitkering moet worden afgeschaft. Die norm maakt dat een ouder met een bijstandsuitkering wordt gekort zodra het kind 21 jaar is. Het idee daarachter is dat een kind vanaf die leeftijd zelf financieel kan bijdragen aan het huishouden. FNV: “Soms zien ouders daardoor geen andere optie dan het kind uit huis te zetten”.

Demissionair minister van sociale zaken Wouter Koolmees heeft deze week laten weten dat het wijzigen of afschaffen van de kostendelersnorm veel geld kost. Daar heeft de FNV geen boodschap aan. Het bouwen van een krottenwijk moet politiek Den Haag met de neus op de feiten drukken. Het is bedoeld als een symbolische weergave van het gebrek aan goede en passende huisvesting waar mensen met weinig inkomen gebruik van moeten maken, laat de vakbond weten.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Piepschuimblokken en bouwplastic

In de vroege ochtend begonnen de vakbondsleden met pallets en bouwplastic aan hun ‘krottenwijk’. Op 24 grote piepschuimblokken werd daarnaast een ‘villawijk’ geschilderd. De FNV voert de actie niet alleen. Ook uitkeringsgerechtigden en organisaties als de Woonbond en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting doen mee. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: “We staan daar met mensen die moeite hebben elke maand weer rond te komen, zelfs als ze een baan hebben”.

Daar zijn er honderdduizenden van, zegt ze. “We adresseren het probleem waar het thuishoort: bij de politici. Het zijn hun jarenlange beslissingen die deze schrijnende situatie hebben veroorzaakt. Zo heeft politiek Den Haag arbeidsconstructies mogelijk gemaakt waardoor onzekere arbeidscontracten de norm zijn geworden”, stelt Jong.

De FNV heeft minister Koolmees eerder dit jaar gevraagd om een eenmalig bedrag voor bijstandsgerechtigden in deze coronacrisis, zodat zij hun toegenomen kosten voor energie (stroom en verwarming), hygiëne (onder andere gel en mondkapjes) en leermiddelen voor kinderen kunnen bekostigen. Het bedrag betrof minimaal 150 euro en voor een gezin 250 euro. Dat is er niet gekomen.

Jong: “De minister wees bij wijze van antwoord naar de gemeenten voor bijzondere bijstand die een bijstandsgerechtigde kan aanvragen. Maar de bijzondere bijstand is aan strikte, per gemeente verschillende, regelgeving onderhevig. Veel mensen zullen bot vangen.”

Lees ook:

Kind 21 jaar, bijstandsuitkering omlaag: die regeling wordt mogelijk geschrapt

Wie als bijstandsgerechtigde een volwassen kind thuis heeft wonen, krijgt vanaf diens 21ste verjaardag een lagere uitkering. Gemeenten willen dat die leeftijd naar 27 opschuift; dat plan lijkt kansrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden