NieuwsEconomie

Het nieuwe blauw van het ambulancepersoneel is vooral groen

Het bedrijf Havep uit Goirle gaat nieuwe recyclebare kleding maken voor het ambulancepersoneel. Beeld Roos Pierson

Het Brabantse textielbedrijf Havep ontwerpt en produceert duurzame werkkleding. De nieuwste klus: milieuvriendelijke pakken voor ambulancepersoneel.

In de zogeheten Texperience Center van het bedrijf Havep in Goirle wordt bij binnenkomst meteen duidelijk wat het nieuwe pronkstuk is. In de ruimte met de showroommodellen prijken de paspoppen met ambulancekleding vooraan. Je kunt de licht- en donkerblauwe pakken die de ongeveer 5500 ambulancemedewerkers spoedig gaan dragen niet over het hoofd zien. Het bedrijf is trots dat het -samen met projectregisseur Wiltec uit Uden- de aanbesteding van Ambulancezorg Nederland heeft gewonnen.

Voorwaarde was dat de kleding voor minimaal 50 procent duurzaam moet worden geproduceerd. Bijvoorbeeld circulair of van biologische grondstoffen, zoals Tencel. De opdracht is volgens directeur Anna van Puijenbroek (47) een huzarenstukje in het bijna 150-jarige bestaan van Havep, dat kleding voor werknemers in de industrie en bouw in de Benelux en Duitsland produceert.

Historische werkwijze

Het pand van het bedrijf is sinds de opening in 1888 in gebruik. De nieuwe ingang is met een grote parkeerplaats voor de 125 man personeel inmiddels praktischer ingericht. Maar de originele entree aan de andere kant van het gebouw is, met 2 meter hoge deuren, nog altijd intact. Het gebouw ademt historie, maar van een historische werkwijze is geen sprake.

Het maken van milieuvriendelijke werkkleding is het resultaat van de ommezwaai in 2016 naar een meer duurzame productie. “Wij hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid”, stelt Van Puijenbroek. “Die begint al bij wat we doen. Mensen die gevaarlijk werk doen, moeten beschermd worden en daar zorgen wij voor. Maar die verantwoordelijkheid betekent ook: geen schade toebrengen aan je omgeving. Denken aan de volgende generaties.” 

Visnetten

Hoe werkt dat, duurzaam kleding produceren?

Verandering van de grondstoffen is een belangrijk aspect, zegt Van Puijenbroek. Ze loopt door de Texperience en wijst naar een spijkerbroek die voor 66 procent uit hergebruikt katoen bestaat en jassen die voor een deel gemaakt zijn van hergebruikt polyester of het biologische Tencel. Havep verzamelt zelf kleding om te recyclen, maar ook andere dingen, zoals het nylon van visnetten.

Duurzaamheid zit ook in het gebouw. Het bedrijfspand van 56.000 vierkante meter is voorzien van 1200 zonnepanelen. Dat geldt ook voor de werkplaatsen van het bedrijf in Macedonië en in Tunesië, waar de kledingproductie al vijftig jaar plaatsvindt. De honderden Macedonische werknemers verdienen gemiddeld zo’n 16.000 denar per maand. Dat is meer dan het Macedonische minimuminkomen van 12.000 denar, omgerekend zo’n 200 euro, wat in het land gebruikelijk is voor deze sector, vertelt Van Puijenbroek. “Duurzaam is ook goed voor je mensen zorgen.”

Snijafval

De kleding bestaat vaak uit tientallen kleine stofdeeltjes die door de Macedonische en Tunesische werknemers aan elkaar worden gewikkeld tot kledingstuk. Hoe meer kleine, specifieke stofjes worden gebruikt, des te minder restanten, oftewel snijafval, je overhoudt, legt de directeur uit. De werknemer doet zo’n 90 minuten over het maken van een overall. Het produceren van een ambulancepak kost 150 minuten. “We kunnen veel sneller. Maar dan halen we niet het maximale uit de beschikbare stoffen en dat vinden wij zonde”, zegt Van Puijenbroek.

Ze is de eerste vrouw en de vijfde generatie die aan het hoofd staat van het familiebedrijf. In de statige ‘hoofdkamer’, waar vroeger vergaderd werd, sieren portretten van de voorgaande directeuren de muren. Drie generaties Van Puijenbroek. “Mijn vader was de vierde, maar die leeft nog. Daarom hangt hij er niet.” 

Haar vader, die nog vaak zijn gezicht laat zien, ziet de verduurzaming volgens haar ietwat oogluikend toe. “Hij zegt het prima te vinden, maar het moet allemaal niet te gek.”

Bloemetje op opa's graf

Waarom heeft Havep voor deze verandering gekozen? Los van moraliteit is het simpel: verduurzaming is op lange termijn lucratiever, stelt Van Puijenbroek. “De maatschappij vraagt ons ook om het zo te doen.”

Het werpt nu al zijn vruchten af. Het huidige succes van het bedrijf staat in schril contrast met de crisisperiode in 2009, toen Havep het personeel moest terugbrengen van 250 naar 125 mensen. “Toen hebben we wel even een bloemetje op het graf van mijn opa gelegd. Zo van: we doen ons best.”

Terug in de lobby van de Texperience spreekt Van Puijenbroek haar groene ambities uit. In 2025 moet het bedrijf voor 90 procent duurzaam zijn. Hoe? “Dat weet ik niet precies, maar ik durf het wel uit te spreken. Misschien dat we op een dag met onze kleding zelfs CO2 uit de lucht kunnen halen. Dan worden we voor meer dan 100 procent duurzaam. Dat is het doel.”

Lees ook:

Dit bedrijf maakt een succesvolle én ‘groene’ veiligheidsschoen. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

De historische schoenlapperij van de Limburgse Emma-mijn is nu de grootste fabrikant van veiligheidsschoenen van de Benelux. En hij is nog ‘groen’ ook. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Is kleding per definitie duurzamer als het dicht bij huis gemaakt wordt?

Kledingstukken hebben vaak een wereldreis achter de rug voordat ze in het winkelrek belanden. Kledingmerk ByOni houdt het liever bij Europa. Is de kleding daarmee ook duurzamer?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden