ReportageAfrika-bezoek Rutte

Het Nederlandse bedrijfsleven kijkt voor het eerst serieus naar Afrika

Premier Mark Rutte werd gisteren verwelkomd door de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari op het presidentieel paleis in Abuja. Beeld ANP
Premier Mark Rutte werd gisteren verwelkomd door de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari op het presidentieel paleis in Abuja.Beeld ANP

VNO-NCW en MBK-Nederland: bedrijfsleven moet meer voet aan de grond krijgen in Afrika
De ondernemersorganisaties presenteerden dinsdag hun Afrika Strategie die Nederlandse bedrijven moet stimuleren meer te investeren in vijftien Afrikaanse kernlanden.

Niels Posthumus


Als het Nederlandse bedrijfsleven verder wil groeien, doet het er goed aan de blik ook wat nadrukkelijker te richten op het Afrikaanse continent. Dat is de boodschap van de voor het eerst opgestelde Afrika Strategie van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer overhandigde de strategie gisteren aan premier Mark Rutte, die op handelsmissie is in Nigeria. Toepasselijk: “Nigeria is de grootste economie van Afrika en voor Nederland het belangrijkste exportland op het continent”, legde De Boer uit. “Nigeria kent een enorme bevolkingsgroei en verstedelijking. Dat leidt tot uitdagingen waar juist Nederlandse bedrijven oplossingen voor kunnen bieden, bijvoorbeeld op het gebied van water, voedselvoorziening, gezondheidszorg en energie.”

‘Goed om alle kansen in Afrika in kaart te brengen

Eigenlijk was het vreemd dat er nog geen collectieve economische strategie bestond voor Afrika: een van de grootste groeimarkten ter wereld en bovendien relatief dichtbij Europa. Voor Azië bestond zo’n strategie al wel enige tijd. “Het was goed om eens alle kansen in Afrika in kaart te brengen”, zegt Peter de Ruiter, directeur van de Netherlands-African Business Council (NABC).

De Ruiter: “Afrika is gewoon een heel belangrijk continent aan het worden.” Dat blijkt wel. Niet alleen China doet al jaren zijn best om zijn handelspositie in Afrika te versterken. Ook Japan organiseerde in augustus een grote top om zijn relaties met dat continent te verstevigen. Rusland deed in oktober hetzelfde.

Nederland kon dus simpelweg niet achterblijven. “Wij verdienen 34 procent van ons bruto nationaal product aan export”, legt Marhijn Visser van VNO-NCW en MKB-Nederland uit. “En in de handel binnen de Europese Unie zit niet meer veel rek. In Afrika bestaat juist heel veel groeipotentieel.” Doelstelling is om de Nederlandse investeringen op het continent (zo’n 62 miljard euro in 2018) te verdubbelen in 2030. Datzelfde geldt voor de handel.

Marokko, Senegal en Oeganda horen bij de 15 kernlanden

Daarbij wordt de nadruk gelegd op vijftien Afrikaanse kernlanden, waaronder Marokko, Senegal en Oeganda. Die zijn geselecteerd op basis van factoren als grootte van de economie, snelheid van de bevolkingsgroei, eenvoud van zakendoen en op welke schaal Nederlandse bedrijven er al actief zijn. “Met deze selectie hebben we waarschijnlijk al zo’n 90 procent van al onze huidige handelsrelaties met Afrika te pakken”, schat De Ruiter.

Nieuwkomers kunnen geruik maken van de daar al bestaande Nederlandse netwerken, legt Visser uit. Dat is een voordeel. Want zakendoen in Afrika biedt weliswaar volop kansen, maar is niet altijd even makkelijk. Neem Nigeria. “Importheffingen, valutaproblemen, niet voldoende geschoold personeel”, somt VNO-NCW-voorzitter De Boer slechts een paar van de mogelijke problemen daar op. Het doel van Afrika Strategie is vooral om alle in het verleden op hun eigen wijze opererende Nederlandse bedrijven en organisaties op één lijn te krijgen en meer te laten samenwerken. VNO-NCW en MKB-Nederland boden de strategie ook aan Rutte aan, omdat zij hopen dat er eveneens meer afstemming komt tussen ontwikkelingshulp en Nederlandse handelsbelangen.

Dat ook Rusland, Japan en China zich steeds nadrukkelijker op Afrika richten, maakt niet dat er geen plek meer is voor Nederlandse bedrijven, meent De Ruiter van NABC. “De bevolkingsgroei, economische ontwikkeling en verstedelijking gaan zo snel dat er plek is voor iedereen.” Japan heeft al aangegeven in Afrika graag samen te willen werken met Europa. En Nederland is al een grote speler op het continent: Nederland was in 2017 na Frankrijk wereldwijd de grootste investeerder in Afrika, blijkt uit cijfers van handelsorganisatie Unctad.

Lees ook:

Mozambikaanse politiek ziet aardgas als pot met goud aan de horizon

Mozambique gaat vandaag naar de stembus. Regeringspartij Frelimo stortte het land de laatste jaren in crisis met een groot schuldenschandaal, maar wint waarschijnlijk toch opnieuw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden