Loon

Het lukt bijna de helft van de uitzendkrachten niet om rond te komen

Flexwerkers riepen vorig jaar juli op tot meer zekerheid tijdens een Mars voor Zekerheid. Beeld ANP

Veel uitzendkrachten bijten op een houtje, zegt de CNV. De uitzendbranche is boos over de enquête.

Bijna de helft van de uitzendkrachten lukt het niet om aan het einde maand nog rond te komen. Dat zegt vakbond CNV op basis van een enquête gehouden onder 600 werknemers met een uitzendcontract. Ruim een derde (35 procent) van de uitzendkrachten heeft zelfs twee of meer banen nodig om überhaupt de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt ook uit de enquête­resultaten.

De vakbond rekende uit dat zo’n 130.000 uitzendkrachten momenteel in zo’n onzekere situatie verkeren. Ronduit schandalig en ontluisterend, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden over de cijfers. Dat het inkomen van uitzendkrachten zo laag ligt, heeft volgens hem deels te maken met de afhankelijkheidspositie waarin ze verkeren. “Bij sommige werkgevers leeft het idee dat je blij mag zijn dat je een baan hebt. Het is kiezen of delen: of je blijft zitten zonder werk of je accepteert een baan met laag loon.”

Wat volgens de voorzitter ook meespeelt, is dat uitzendkrachten slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden hebben dan werknemers in vaste dienst. Neem de pensioenpremie, zegt Van Wijngaarden. Die is bij uitzendkrachten 2,6 procent van het brutoloon terwijl vaste medewerkers maandelijks rond de 22 procent voor pensioenpremie inleggen.

Zorg er nou voor dat uitzendkrachten niet alleen hetzelfde verdienen als vaste krachten, maar ook onder dezelfde arbeidsvoorwaarden werken, zegt Van Wijngaarden. “Vraag je aan iemand in een witte overall met een kwast en een verfpot in zijn handen: wie ben jij? Dan zegt hij niet: ik ben een uitzendkracht. Hij zegt: ik ben schilder. Daar gaat het om.” De voorzitter stipt ook aan dat de karige verdiensten van uitzendkrachten ernstige gevolgen kunnen hebben. Mensen komen in schulden terecht, worden werkende armen.

Bij de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), de brancheorganisatie voor uitzendbureaus, heerst vooral teleurstelling over de berichtgeving van vakbond CNV. Nog niet zo lang geleden zat ABU nog met de bond om tafel om een nieuwe cao af te spreken. Daarin kwamen ook zaken als een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden aan bod. “De inkt is nog niet droog of CNV komt er al op terug. Kwalijk”, zegt directeur Jurriën Koops op de site van ABU.

Een woordvoerster wijst erop dat de nieuwe cao (die op 30 december ingaat) uitzendkrachten meer inkomenszekerheid biedt. En bonden en werkgevers gaan nog dit jaar met elkaar om tafel om een nieuwe pensioenregeling af te spreken.

Randstad ziet neergang

Uitzendbureau Randstad had in het derde kwartaal te maken met een neergang in met name de industrie en aanverwante sectoren. Daar had vooral de Duitse tak van Randstad onder te lijden. De omzet per werkdag liep daardoor terug.

Overnames compenseerden dat een klein beetje, en extra werkdagen in het kwartaal ten opzichte van een jaar eerder deden de rest. Daardoor bleef de totale omzet uiteindelijk stabiel op een kleine 6,1 miljard euro.

In Duitsland daalden de opbrengsten met 14 procent fors, met name door de teruggang in de auto-industrie. “In Duitsland zijn we oververtegenwoordigd in de autosector”, zegt topman Jacques van den Broek. Ook in de Verenigde Staten ziet hij dat de vraag naar uitzendpersoneel licht daalt. Al bindt Randstad in de VS – en in veel andere landen – meer klanten aan zich.

Het uitzendbedrijf had een nettowinst van 140 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat 190 miljoen euro.

Lees ook: 

PostNL stopt met contracting in sorteercentra

PostNL stopt met het inzetten van personeel via onderaannemers in zijn pakketsorteercentra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden