Massa-ontslagen

Het is bijltjesdag: ontslaggolf bij Shell, Bam, Tata Steel, KLM, Maître Paul en de Jaarbeurs

Het tijdelijke Scala Theater in de Jaarbeurs Utrecht, dat is gebouwd met de coronamaatregelen in gedachten.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De economische crisis lijkt vleugels te krijgen. Shell, Bam, Tata Steel, KLM, gebaksproducent Maître Paul en de Jaarbeurs in Utrecht maakten woensdag bekend dat er banen verdwijnen. Veel banen.

De ontslaggolf door de coronacrisis lijkt nu echt te beginnen. Alle steunmaatregelen van de overheid ten spijt is het bijltjesdag voor een heel rijtje grote bedrijven. Bij Shell verdwijnen 7000 tot 9000 van de 83.000 banen wereldwijd. Bouwbedrijf Bam verliest honderden van de bijna 20.000 werknemers en via De Telegraaf lekte uit dat Tata Steel het in IJmuiden binnenkort met 850 man minder wil rooien. 

Daarmee is het lijstje nog niet afgewerkt: KLM onderhandelde woensdag de hele dag met vakbonden over een sociaal plan bij het schrappen van 4500 tot 5000 banen. Bij de Jaarbeurs in Utrecht verdwijnen zo’n vijftig voltijdsbanen en Maître Paul, producent van diepvriestaarten uit Tilburg, scheidt er helemaal mee uit. Tenzij een doorstart op gang komt, verliezen 200 medewerkers hun baan.

Plensbui in een volle emmer

Bijna nergens zijn de ontslagrondes alleen te wijten aan corona. De olie- en gassector waarin Shell opereert, zat al in een dip toen het coronavirus in China oversprong van dier op mens; fossiele energiebedrijven moeten de omslag gaan maken naar het opwekken van duurzame energie. Bam sloeg in de afgelopen jaren geregeld flaters bij grote projecten en heeft daardoor weinig financiële middelen om op terug te vallen. Bij Tata Steel planden de bazen in 2019 al het vertrek van 1600 medewerkers en de Tilburgse diepvriestaarten en tompoucen leverden Maître Paul al jaren geen winst meer op. 

Corona is in dat opzicht de plensbui die een reeds volle emmer doet overlopen. Zo werkt het in een crisis: bedrijven die niet tegen een stootje kunnen, rijden als eerste lek. De vraag is nu of het hele peloton volgt of dat de ontslagrondes beperkt blijven tot deze groep. 

Anders ligt het bij de Jaarbeurs en KLM. De reorganisatie in het Utrechtse congrescentrum is wel puur het gevolg van de coronacrisis, waardoor minder beurzen en congressen worden georganiseerd. Ook het instorten van de luchtvaart heeft maar één echte oorzaak: Covid-19. De directie van Tata Steel meldt overigens dat de beslissing over het aantal afvloeiers nog helemaal niet is genomen: officieel is het bedrijf nog met de vakbonden in gesprek.

Lees ook: 

Shell schrapt zeker 7000 banen en dat is zelfs voor Shell een ongekend aantal

Shell zet het mes in zijn eigen organisatie – en flink ook. In twee jaar verdwijnen er zeven- tot negenduizend banen bij het, nu nog, olie- en gasconcern. Eind 2019 had Shell nog 83.000 mensen in dienst.

Bam moet banen schrappen door blunders en pech. ‘Een pijnlijke beslissing’

Bij Nederlands grootste bouwbedrijf Bam verdwijnen honderden banen. Door corona en stikstof zijn de problemen acuut, maar de misère heeft dieper liggende oorzaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden