Coronacrisis

Het Centraal Planbureau is optimistisch over de Nederlandse economie: snel herstel mogelijk

Een bezorger levert online bestelde boodschappen af.Beeld ANP

De economische schade door de coronacrisis is kleiner dan eerder gedacht, signaleert het Centraal Planbureau. Steunpakketten kunnen worden afgebouwd.

De Nederlandse economie kan sneller opleven dan eerder verwacht, concludeert het Centraal Planbureau. Bedrijven en consumenten lijken zich redelijk te schikken naar beperkende maatregelen, zoals die gelden tijdens de tweede golf van het coronavirus. Winkels gaan bijvoorbeeld meer online verkopen, restaurants laten maaltijden afhalen en er is goed internet waardoor thuiswerken behoorlijk efficiënt verloopt.

De aanpassing van bedrijven en consumenten beperkt de economische schade die de coronacrisis aanricht en versnelt het herstel. Wat helpt, is het noodpakket met steunmaatregelen van de overheid. Dat houdt de bedrijven en de werkgelegenheid, en daardoor ook de bestedingen, voor een groot deel overeind.

Het CPB was eerder al verrast over het snelle herstel in juli, augustus en september na de sterke krimp in de drie maanden daarvoor. Door die veerkracht krimpt de economie dit jaar minder dan eerder voorzien. Op Prinsjesdag was een krimp van 5 procent de verwachting en dat is nu bijgesteld naar 4 procent. Voor volgend jaar voorzag het CPB op Prinsjesdag nog een groei van 3,5 procent. Het ging er nog vanuit dat er geen tweede coronagolf zou komen. Maar nu die er toch is, valt de schade mee: er wordt nu een economische groei voorzien van 2,8 procent. De werkloosheid loopt op naar 6 procent van de beroepsbevolking.

Opnieuw wijst het CPB erop dat er veel onzekere factoren zitten in de voorspellingen over de ontwikkeling van de economie. Zo wordt ook voorzichtig rekening gehouden met een minder waarschijnlijk somber scenario waarin sprake is van een derde coronagolf en zelfs een vierde golf of een niet goed werkend vaccin. Dan kachelt de economie volgend jaar verder achteruit met een krimp van 0,6 procent en loopt de werkloosheid op naar 8 procent.

Beeld Sander Soewargana

Versoberen van de noodsteun

Het kabinet staat de komende weken voor de vraag of de aangekondigde versobering van de noodsteun voor bedrijven vanaf januari doorgaat. Toen de versobering in september werd aangekondigd was er nog geen sprake van een tweede golf. Het CPB ziet geen economische reden om de versobering uit te stellen, want dan blijft hulp intact voor bedrijven die eigenlijk moeten veranderen of niet levensvatbaar zijn. Het kan een politieke afweging zijn om hulp in stand te houden voor bedrijven, zoals de horeca, die zware schade lijden door coronamaatregelen.

Het CPB waarschuwt voor langdurige steun. Die ‘hindert de normale economische dynamiek’. Bedrijven zonder toekomst worden in de lucht gehouden, waardoor nieuwe bedrijven minder kans krijgen. “Daarmee groeit het risico dat er na stopzetting van de steun alsnog grote problemen ontstaan. Het opvallend lage aantal faillissementen is een aanwijzing dat de dynamiek op dit moment wordt verstoord”, schrijft het CPB in een advies aan het kabinet.

Economisch doet Nederland het beter dan veel andere Europese landen. Alleen in Litouwen is de economische krimp in het derde kwartaal lager dan in Nederland. In Duitsland is de krimp ruim een procentpunt hoger. De redenen voor de Nederlandse meevaller zijn een niet al te strenge lockdown in het voor- en najaar, goed internet zodat mensen thuis kunnen werken, snelle steun van de overheid en een relatief klein aandeel in de economie van sectoren die hard worden getroffen zoals toerisme en zware industrie, bijvoorbeeld autoproductie.

Lees ook:

De economische schade van de coronacrisis zal deels blijvend zijn, verwacht het CPB

Veel economische effecten van de coronapandemie kunnen in latere jaren weer worden ingelopen. Maar het Centraal Planbureau verwacht toch blijvende economische schade. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden