Nieuws Economie

Het aantal miljonairs in Nederland is weer toegenomen, en ze voelen zich nog gezonder ook

Beeld ANP

Miljonairs ondernemen vaak, of zijn gepensioneerd. Ze zijn tevredener over hun gezondheid dan niet-miljonairs.

Bijna 80 procent van de 115.000 miljonairshuishoudens die werken in ­Nederland verdienen hun brood met ondernemen. Een schril contrast ­tegenover niet-miljonairs, 15 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van Van Lanschot Bankiers.

Het aantal miljonairs is vergeleken met het jaar ervoor gegroeid met drieduizend. Dat dit aantal is toegenomen in 2017 is niet heel verrassend, vindt Tom Wouda, redacteur van Quote. “Het totaalvermogen van de Quote­500 is de laatste editie met 11,6 procent toegenomen, in totaal 163 miljard euro.”

Wat deze miljonairs gemiddeld aan vermogen hebben? 3 miljoen euro. Dat is 55 keer zo veel als niet-miljonairs; die zitten op ruim 54.500 euro. Toch ligt het vermogen van de meeste miljonairs wel dicht bij elkaar. 60 procent bezit tussen de 1 en 2 miljoen ­euro. 10 procent heeft meer dan 5 miljoen euro. Let wel: dit is zonder de waarde van het huis en eventuele ­hypotheekschuld gerekend.

117.000 euro per jaar te besteden

Het gemiddeld te besteden geld voor de miljonairs bedraagt 117.000 euro per jaar. Met name in de sector specialistische dienstverlening ligt het gemiddeld te besteden inkomen wat hoger: 149.000 per jaar, op de voet gevolgd door nijverheid (145.000) en financiële dienstverlening (144.000). De miljonairs in de agrarische sector hebben het minst uit te geven: 90.000 euro. Bij niet-miljonairs is het gemiddeld besteedbaar jaarinkomen 40.000 euro.

Mensen met veel geld voelen zich gezonder, aldus het CBS. Zo’n 85 procent van de volwassenen in miljonairshuishoudens beoordeelt de gezondheid als goed of zeer goed, ­tegen 77 procent van de niet-miljonairs. Bij ouderen is dit verschil nog groter: zo schat 81 procent van de miljonairs van vijftig jaar of ouder de ­eigen gezondheid positief in, tegenover 67 procent van de niet-miljonairs.

Lees ook: 

Boer is vaker miljonair dan advocaat en directeur.

Wie zijn er miljonair in Nederland? Directeur-grootaandeelhouders, financieel specialisten én boeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden