Hema

Hema stopt samenwerking met webwinkel Wehkamp

De Hema vlak bij het Waterlooplein in Amsterdam. Beeld Arie Kievit
De Hema vlak bij het Waterlooplein in Amsterdam.Beeld Arie Kievit

Hema zet zijn samenwerking met webwinkel Wehkamp en de Franse supermarkten Franprix en Géant Casino stop. Dat betekent dat er bij die winkels straks geen Hema-producten meer te koop zijn.

De winkelketen Hema wil zich voortaan richten op zijn eigen webshop en zijn vestigingen in kernmarkten Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Duitsland en Oostenrijk worden daarnaast aangemerkt als mogelijke groeimarkten. Hema doet nog nader onderzoek naar de kansen daar. Een en ander is besloten na een strategische analyse.

Eerder dit jaar besloot de keten al om te vertrekken uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast heeft Hema nog ongeveer twintig winkels in het Midden-Oosten en Mexico. Die worden gerund door lokale partijen waarmee afspraken zijn gemaakt. Die contracten zullen worden gerespecteerd en de winkels kunnen dus gewoon blijven bestaan, verklaart Hema.

Ten tijde van de vorige topman Tjeerd Jegen en toenmalig eigenaar Marcel Boekhoorn zette Hema nog vol in op internationale expansie. Onder zijn leiding kregen enkele winkels van Franprix een Hema-schap van vier meter breed met keukenartikelen, schrijfwaren, feestspullen en basiskleding. Jegens doel was dat te realiseren in uiteindelijk wel 200 Franse supermarkten.

Focus op duurzame groei

Maar de eerder dit jaar aangetreden topvrouw Saskia Egas Reparaz vindt het belangrijk dat Hema zich focust op landen waar een leidende positie in de markt van het alledaagse leven en duurzame groei mogelijk zijn. “Door deze keuze te maken kunnen we groeikansen in de toekomst beter benutten. Dat is voor Hema, de medewerkers en haar klanten op de lange termijn beter”, zegt ze in een verklaring.

Hema is tegenwoordig in handen van de familie Van Eerd, tevens de familie achter Jumbo, en investeerder Parcom. De samenwerking met Jumbo Supermarkten, waarbij Hema-schappen in de filialen van Jumbo staan, gaat wel verder. In totaal telt Hema momenteel bijna 800 winkels en 19.000 werknemers.

Lees ook:

Hip Hema gaat groeien via de Franse supermarché Franprix

Hema gaat in Parijs Hema-producten verkopen in supermarkt Franprix. Volgens Hema-topman Tjeerd Jegen is dat dé manier om te groeien zonder veel geld te investeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden