Nieuws Vrije markt

Heineken verdacht van te strenge contracten met pubs

Beeld REUTERS

De Britse toezichthouder PCA verdenkt Heineken ervan regels voor contracten met pubs te hebben geschonden. De brouwer heeft huurders van meerdere pubs van zijn keten Star Pubs & Bars mogelijk strengere verplichtingen opgelegd dan toegestaan omtrent het inkopen van Heineken-bier.

Drie jaar geleden trad een wet in werking die huurders van grote kroegketens de mogelijkheid biedt onder inkoopverplichtingen uit te komen. Ketens in het bezit van brouwers mogen weliswaar eisen dat deze ‘vrije’ huurders hun drank blijven inslaan, maar ze mogen andere merken niet uitsluiten. Daarnaast moeten aangesloten kroegbazen de mogelijkheid houden het bier op de vrije markt te kopen, en niet bij de brouwer zelf.

In het onderzoek naar Star Pubs & Bars roept de PCA kroeguitbaters op om bewijzen te leveren dat Heineken zich niet aan de regels heeft gehouden. De PCA wil weten of de biergigant heeft geëist dat huurders bijna alleen fustbier van de brouwer inslaan. Daarnaast is ze benieuwd of Heineken via contracten heeft geprobeerd de prijzen voor zijn bier in pubs te beïnvloeden.

Heineken werkt mee aan het onderzoek, zegt een woordvoerder, maar stelt ook dat de regels onduidelijk zijn. “We hopen dat dit onderzoek zekerheid oplevert.” 

Lees ook:

Heineken slalomt China binnen

Met een belang in China’s grootste brouwer hoopt Heineken er te groeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden