Coronahulp
Heineken: Help horeca door even geen btw meer te heffen op bier
Heineken roept de overheid op om horecazaken, als ze weer open mogen, geen btw en accijns te laten betalen.
Bierbrouwer Heineken wil horecabazen in Nederland ondersteunen in de coronacrisis, maar ziet ook een rol voor de overheid. “Wanneer de horeca weer kan opstarten, zou je eigenlijk geen btw en accijns meer moeten heffen op producten”, zei scheidend Heineken-topman Jean-François van Boxmeer woensdag tegen BNR Nieuwsradio. Dat betekent niet dat bier goedkoper wordt voor de consument of dat Heineken meer geld verdient. “Het belastingdeel van de prijs komt dan in de zak van de ondernemer.”
De bierbrouwer wil zelf ook bijspringen, zei Van Boxmeer, die in juni vertrekt als topman. Maar als de horeca onder voorwaarden weer open mag, hebben ondernemers aan een brouwerijlening niet genoeg: “Zonder extra overheidssteun wordt het moeilijk voor deze sector om weer op gang te komen.”
Harde klappen in maart
Heineken publiceerde woensdag de cijfers over het eerste kwartaal. Zoals verwacht kreeg het bedrijf in maart harde klappen. Toen begon het coronavirus wereldwijd huis te houden, ging het ene na het andere land op slot en daalde het aantal verkochte hectoliters: de volumes namen in maart af met 14 procent.
Ook in Nederland zag Heineken de verkoop kelderen. De brouwer is in eigen land sterk afhankelijk van de horeca: circa 40 procent van de verkoop verloopt via dit kanaal. “Thuisverbruik doet het nu wel goed, maar dat compenseert niet het verlies in de horeca”, zei Van Boxmeer tegen BNR.
Onder aan de streep maakte Heineken in het eerste kwartaal een winst van 94 miljoen euro, terwijl dat in de eerste maanden van 2019 nog 299 miljoen euro was. Dat voorspelt niet veel goeds voor het kwartaal dat nog volgt, erkende de bierbrouwer. En ook voor de tweede helft van 2020 verwacht Heineken nog een grote impact van de coronacrisis. Wellicht zitten dan niet meer zo veel landen op slot, maar de economische impact van de virusuitbraak zal nog niet weg zijn, schat Heineken in. Om bier te kunnen verkopen aan de thuisdrinker, worden initiatieven om direct aan consumenten te verkopen via online kanalen versneld.
Bonussen dit jaar uit den boze
Gelukkig ging Heineken de crisis in met een sterke balans, zo staat te lezen in het persbericht. Voor het personeel heeft de bierbrouwer dan ook geruststellende woorden: van een ontslagronde zal in 2020 geen sprake zijn. Verder snijdt Heineken wel in de kosten. Van internationale reizen, bedrijfsevenementen of het inhuren van nieuwe medewerkers is voorlopig geen sprake. Ook stelt het bedrijf niet-noodzakelijke investeringen uit en wordt er na de halfjaarlijkse resultaten geen dividend uitbetaald.
Heineken lijkt zich beter dan bijvoorbeeld KLM te realiseren dat crisistijd en hogere beloningen voor de top maatschappelijk niet met elkaar te rijmen zijn. De brouwerij maakte bekend het basissalaris van de leiding met 20 procent te verlagen. Bovendien worden dit jaar geen bonussen uitgekeerd, ook niet bij het hogere management. De familie De Carvalho-Heineken liet woensdag bovendien weten dat het 10 miljoen euro doneert aan goede doelen om de coronacrisis en de gevolgen ervan te bestrijden. Eerder maakte Heineken al bekend 15 miljoen euro te doneren aan het Rode Kruis.
Lees ook:
Hoe de verkoop van Heineken onder ‘bierige’ topman Boxmeer verdubbelde
Jean-François van Boxmeer leidde Heineken sinds 2005. In die tijd werd het bedrijf twee keer zo groot.