null

Forse rentestap

Grootste rentestijging VS sinds 1994

De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve heeft het belangrijkste rentetarief woensdag met 0,75 procentpunt verhoogd.

ANP

De forse rentestap moet helpen om de hoge inflatie te beteugelen. De beleidsmakers willen de inflatie terugbrengen naar de doelstelling van 2 procent. De verwachting is dat de rente dit jaar verder wordt verhoogd.

Een rentestap met driekwart procentpunt is sinds 1994 niet voorgekomen. De rentestap is ook iets groter dan de Fed aanvankelijk had aangekondigd. Op de markten werd alom wel rekening gehouden met een stevigere ingreep, zeker nadat vorige week bleek dat de inflatie ook in de grootste economie ter wereld harder oploopt dan voorzien.

Hoogste inflatie in 40 jaar

Vorige week werd bekend dat de inflatie in de VS in mei was opgelopen naar 8,6 procent. Dat was het hoogste niveau in ruim veertig jaar. De hoge inflatie komt mede door de gestegen brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Ook levensmiddelen zijn duurder geworden, waardoor veel Amerikaanse huishoudens hun koopkracht zien dalen. Het economisch vertrouwen van consumenten in de VS is ondertussen naar een dieptepunt gedaald. De bestrijding van de inflatie is volgens president Joe Biden de grootste binnenlandse prioriteit van zijn regering.

Volgens de Fed zou de inflatie dit jaar uit moeten komen op 3,4 procent. Dat was bij een raming in maart nog 1,9 procent. De beleidsmakers kregen eerder kritiek dat ze de huidige hoge inflatie niet hadden zien aankomen en vervolgens te traag zouden hebben gereageerd.

De centrale bankiers hebben ook hun vooruitzichten voor de economie neerwaarts bijgesteld. Dat onderstreept ook de zware taak waarvoor Powell zich gesteld ziet nu hij probeert de inflatie te beteugelen zonder een recessie te veroorzaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden