Certificaten

Groot onderzoek naar Triodos Bank blijft uit

Het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist.  Beeld ANP
Het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist.Beeld ANP

Er komt geen onderzoek naar het beleid van Triodos Bank. Beleggers hadden daar om gevraagd.

Redactie duurzaamheid&economie

Triodos Bank wist al in 2017 dat er problemen konden ontstaan met de handel in haar certificaten (een soort van aandelen). De bank had moeten onderzoeken hoe zij die problemen het hoofd had kunnen bieden. Maar het is niet nodig om een diepgaand onderzoek te doen naar het beleid van de bank. Zo’n onderzoek is niet in het belang van Triodos en kan ook nadelig uitpakken voor de oplossing van het probleem waarvoor de Triodos-directie uiteindelijk heeft gekozen.

Dit stelt de Ondernemingskamer in een uitspraak die donderdagavond, een paar uur na de presentatie van de jaarcijfers van Triodos over 2022, bekend werd. Hoewel de Ondernemingskamer dus de nodige kritiek had op de handelswijze van Triodos zijn er volgens de kamer ‘geen gegronde redenen’ om te twijfelen aan de gang van zaken bij de duurzame bank.

De kwestie rond de certificaten speelt sinds het coronajaar 2020. Tot die tijd konden houders van certificaten hun stukken aan Triodos verkopen. De bank stopte daarmee toen het aanbod van stukken, als gevolg van de coronacrisis, toenam. Certificaathouders konden toen niet meer van hun stukken af. Sommigen van hen kwamen daardoor in financiële problemen.

Bemiddelingspogingen hadden geen succes

Gedupeerde beleggers verenigden zich in de Stichting Certificaathouders Triodos Bank, die inmiddels ongeveer 2500 certificaathouders vertegenwoordigt. Triodos heeft er in totaal ruim 3.000. De ruzie met de directie over de kwestie liep flink op, bemiddelingspogingen hadden geen succes. Uiteindelijk eiste de Stichting, samen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), een groot onderzoek naar de manier waarop de besluiten van de directie tot stand waren gekomen. Maar de Ondernemingskamer heeft die eis nu afgewezen.

Triodos ziet de oplossing van de kwestie in de oprichting van een nieuw handelsplatform. Op dat platform zouden certificaathouders hun stukken kunnen aanbieden en verkopen aan andere certificaathouders. Triodos is al bezig met de voorbereidingen, heeft daar enkele miljoenen euro’s voor uitgetrokken, en hoopt dat het platform deze zomer kan gaan functioneren. Certificaathouders vrezen echter dat de certificaten bij verkoop veel minder zullen opbrengen dan hun oorspronkelijke prijs: mogelijk schieten ze er 30 tot 45 procent bij in.

Triodos Bank maakte woensdag bekend dat zijn winst (49,9 miljoen euro) een fractie lager was dan die over 2021. Dat kwam voor een deel omdat het bedrijf extra kosten moest maken voor een reorganisatie, voor het nieuwe handelsplatform en voor het aantrekken van mensen die klanten en hun transacties controleren.

Lees ook:

Triodos raakt wat klanten kwijt, maar volgens de topman is dat niet zorgwekkend

De duurzame Triodos Bank verandert van karakter. Hypotheken worden steeds belangrijker.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden