Aardgasschade

Groninger huiseigenaren claimen miljoenen bij Nam

Een gebouw in Groningen is verstevigd met balken als gevolg van aardbevingsschade door de gaswinning. Beeld ANP
Een gebouw in Groningen is verstevigd met balken als gevolg van aardbevingsschade door de gaswinning.Beeld ANP

Duizenden Groningse huiseigenaren zijn het niet eens met de vergoeding die zij krijgen voor waardedaling van hun huis als gevolg van de gaswinning. Zij claimen gezamenlijk 122 miljoen euro bij Nam.

Jan Kleinnijenhuis

Zo’n 5000 Groningse woningeigenaren claimen gezamenlijk 122 miljoen euro van de Nam, vanwege de waardedaling van hun woningen als gevolg van aardbevingen veroorzaakt door gaswinning. De stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (Wag), waarin de huiseigenaren zich hebben verenigd, legde die claim dinsdag neer bij de rechtbank.

De claim is het gevolg van een overwinning van de stichting begin vorig jaar bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Die bevestigde een eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland dat de Nam niet alleen aansprakelijk is voor waardevermindering van huizen als die blijkt tijdens de verkoop. Ook als huizen niet te koop staan moet de Nam de waardevermindering vergoeden. De Nam besloot uiteindelijk niet in beroep te gaan tegen het arrest.

Dit voorjaar kwam de door minister Wiebes van economische zaken en klimaat ingestelde Commissie-waardedaling met een model om de waardevermindering van huizen in het aardbevingsgebied te kunnen bepalen. Gemiddeld zou dat uitkomen op een waardedaling van zo’n 4 procent, hoewel er grote verschillen zitten tussen gemeenten naarmate zij dieper in het aardbevingsgebied zitten.

Maar de stichting Wag is het met die methode niet eens. Geschilpunt is onder andere de grootte van het gebied waarin sprake is van waardedaling, maar ook de minimale zwaarte van aardbevingen die schade zouden veroorzaken waar de commissie vanuit is gegaan. Ook onafhankelijke deskundigen toonden zich eerder kritisch, omdat het model met allerlei factoren geen rekening houdt.

Eigen berekening

De stichting heeft daarom een eigen berekening gemaakt van wat zij denkt dat de Nam zou moeten vergoeden. “Door de gerechtelijke uitspraken moet de Nam betalen, hoe dan ook”, zegt voorzitter Lolke Weegenaar tegen persbureau ANP. “Het is alleen de vraag welk bedrag de rechter zal toewijzen.” De stichting wil dat de rechtbank zich uitspreekt over de uitgangspunten van de modellen van zichzelf en die van de commissie waardedaling.

De Nam is ‘verbaasd’ en wil een toelichting op de hoogte van de claim. Het bedrijf zegt dat er de afgelopen maanden ‘constructieve’ gesprekken zijn gevoerd met de stichting, onder meer over de hoogte van die vergoeding. “Het bedrag dat de stichting nu claimt, staat in geen verhouding tot het advies van de Commissie-waardedaling.”

Deelnemers aan de stichting zullen waarschijnlijk moeten kiezen of zij ingaan op een aanbod van het ministerie, dat binnenkort wordt verwacht. Dat zal een stuk lager zijn dan de schade zoals de stichting die stelt, maar kan wel relatief snel worden uitgekeerd. Een eventueel hoger bedrag zal nog een lange rechtsgang vergen en is daarmee onzekerder.

Lees ook:

Vijf vragen over de nieuwe vergoedingsregeling voor Groningers met aardbevingsschade

Ook als Groningers in het aardbevingsgebied hun woning niet te koop zetten, hebben ze recht op een schadevergoeding. Minister Wiebes van economische zaken meldt hoe de hoogte van deze vergoeding vastgesteld wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden