Klimaatcrisis

Groene aandeelhouder Shell teleurgesteld: ‘Beleggers geven toe, ten koste van het klimaat’

Activisten demonstreren bij de Methodist Central Hall in Londen waar Shell haar aandeelhoudersvergadering houdt.  Beeld Getty Images, Leon Neal
Activisten demonstreren bij de Methodist Central Hall in Londen waar Shell haar aandeelhoudersvergadering houdt.Beeld Getty Images, Leon Neal

De groene aandeelhouders van Follow This kregen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell minder steun dan vorig jaar.

Marco Visser

Geven beleggers toe aan het excuus van oliemaatschappijen om klimaatactie uit te stellen vanwege de energiecrisis? Dat was de vraag die de groene aandeelhouders van Follow This zichzelf stelden voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell. Het antwoord vanuit hun optiek: ja, de beleggers geven toe, ten koste van het klimaat.

Follow This is een groep activisten met aandelen in grote olie- en gasmaatschappijen. Met hun aandelen dienen zij tijdens aandeelhoudersvergaderingen resoluties in om de overgang naar schonere energie en minder uitstoot van CO2 te versnellen. Olie- en gasmaatschappijen als Shell en BP willen wel verduurzamen, maar in een ander tempo dan milieuactivisten willen. Want zonder geleidelijke overgang komt het bedrijf zelf in gevaar, stellen de olie- en gasbedrijven.

Wat Shell zelf wil

De plannen die het Shell-bestuur zelf heeft om de uitstoot te verlagen, kregen wel een grote meerderheid van de aandeelhouders achter zich: 80 procent steunde de ambities om de uitstoot in 2030 met 50 procent te verlagen, vergeleken met het niveau van 2016. Het gaat daarbij niet om de uitstoot die vrijkomt door het gebruik van de brandstofproducten van Shell door consumenten. Die uitstoot is veel groter dan die van Shell zelf.

Topman Ben van Beurden zei dat de klimaatstrategie van het bedrijf in het belang van aandeelhouders, maatschappij en klimaat is. Hij stelde dat de doelen om de uitstoot te verlagen volledig voldoen aan de afspraken van Parijs en dat Shell sterke vooruitgang boekt. Volgens hem speelt Shell een belangrijke rol bij de energievoorziening, zeker gezien nu door de oorlog in Oekraïne de energieprijzen sterk zijn gestegen.

Dat soort reacties van de Shell-topman zorgt voor chagrijn bij de beleggers van Follow This. Zij zien in de oorlog in Oekraïne en de onzekerheid over de energievoorziening eerder aanleiding om de overgang naar schone energie te versnellen. Maar hun klimaatresoluties kregen dit jaar minder steun dan vorig jaar. In 2021 schaarde 30 procent van de aandeelhouders zich achter de klimaatresoluties, dit jaar daalde dat naar 20 procent.

“Beleggers zijn gezwicht voor het verhaal van Shell, dat de energiecrisis die is ontstaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne zwaarder weegt dan de klimaatcrisis,” reageerde Follow This-oprichter Mark van Baal. Dezelfde teleurstelling overviel Van Baal kort geleden na de aandeelhoudersvergadering van BP. Ook daar daalde de steun, van 20 procent in 2021 naar 15 procent dit jaar.

Vergadering geschorst

Zonder incidenten verliep de aandeelhoudersvergadering in Londen niet. Demonstranten van diverse actiegroeperingen waren de zaal binnengelopen en scandeerden leuzen, waarop de vergadering tijdelijk werd geschorst.

Aandachtige toeschouwers bij de vergadering waren vertegenwoordigers van Milieudefensie. Die organisatie won vorig jaar een rechtszaak tegen Shell. De rechter oordeelde toen dat Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent verminderd moet hebben, waarbij ook de uitstoot uit het gebruik van producten door consumenten wordt meegerekend. Shell heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak.

“De houding van het bestuur van Shell staat in schril contrast met de luide kritiek die zowel binnen de aandeelhoudersvergadering als buiten te horen was”, zei campagneleider van Milieudefensie Nine de Pater in Londen. “Shell blijft lijnrecht tegen het vonnis van de rechter ingaan en brengt daarmee dagelijks mensenlevens in gevaar. Het is onacceptabel dat de mensen die de beslissingen nemen, het vonnis naast zich neerleggen.”

Lees ook:

Heeft de nieuwe klimaatzaak tegen Shell kans van slagen? Zes vragen en antwoorden

Niet Shell zelf als bedrijf, maar individuele bestuurders zouden aansprakelijk zijn voor ‘mismanagement’ op het gebied van klimaatbeleid. Dat is de inzet bij een Britse rechtszaak tegen het olie- en gasbedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden