Klimaatactie

Greenpeace gelooft niet in de ‘mooie woorden’ van Schiphol en komt vandaag in actie

Schiphol Plaza, de plek waar Greenpeace wil gaan protesteren ondanks het verbod van de burgemeester van Haarlemmermeer Beeld anp
Schiphol Plaza, de plek waar Greenpeace wil gaan protesteren ondanks het verbod van de burgemeester van HaarlemmermeerBeeld anp

Ondanks de klimaatverandering wil Schiphol nog altijd groeien. Dus protesteren Greenpeace en Extinction Rebellion vandaag op de luchthaven.

Elisa Hermanides

Wie vandaag op Schiphol moet zijn, komt vanaf één uur vanmiddag actievoerders van Greenpeace en Extinction Rebellion tegen. Met het zogeheten ‘Protestival’, dat 24 uur gaat duren, wil Greenpeace de luchthaven zo ver krijgen dat die met een serieus klimaatplan komt, zegt Dewi Zloch, campagneleider bij Greenpeace. “Iedereen in Nederland is bezig om klimaatverandering tegen te gaan. De luchtvaart mag niet langer een uitzondering zijn.”

Schiphol nam vorige week de vlucht naar voren met de boodschap dat de luchthaven ernaar streeft dat de luchtvaart in 2050 CO2-neutraal is. “Natuurlijk zijn dit mooie woorden”, zegt Zloch. “Het lijkt erop dat Schiphol verantwoordelijkheid neemt.” Maar Zloch gelooft Schiphol pas echt als er ‘dappere keuzes’ worden gemaakt. “Stop dan met de lobby voor groei richting de overheid, laat het aantal vluchten krimpen en zorg ervoor dat luchthaven Lelystad nooit open gaat.”

Maar Schiphol wil de duurzame doelen op een andere manier bereiken, bijvoorbeeld via het bijmengen van duurzame biobrandstof. “Het is niet realistisch dat dit op korte termijn verschil gaat maken”, zegt Zloch. “Ook elektrisch vliegen is voorlopig nog een sprookje.”

‘De CO2-uitstoot moet nu omlaag’

Volgens Zloch is de luchtvaart nu eenmaal niet makkelijk te verduurzamen. “We hebben niet de tijd om te wachten op innovaties en nieuwe technieken: de CO2-uitstoot moet nu omlaag.”

Hoewel de burgemeester van Haarlemmermeer Greenpeace heeft verboden om op Schiphol Plaza actie te voeren, gaat de milieuorganisatie dat toch doen, zegt Zloch. “We gaan niet akkoord met het besluit van de burgemeester, want dit is een vreedzame actie. We doen dit met getrainde actievoerders, die weten dat het niet de bedoeling is om reizigers te hinderen.”

En ook reizigers aanspreken op hun vlieggedrag, zullen de actievoerders als het aan Zloch ligt niet doen. “Al gaan we natuurlijk wel graag het gesprek aan en zullen we flyers uitdelen.”

Greenpeace staat ook met een podium op het plein voor Schiphol Plaza, de plek die de burgemeester wel geschikt vindt voor het protest.

Cor Mastwijk is vier jaar geleden gestopt met vliegen.  Beeld Patrick Post
Cor Mastwijk is vier jaar geleden gestopt met vliegen.Beeld Patrick Post

‘Elke nacht moeten de ramen dicht en de oordoppen in’

Cor Mastwijk (60), zelfstandig ondernemer, woont in Vinkeveen

Hij ketende zich in november vast aan de dienstauto van minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat. En ook vandaag op Schiphol komt Cor Mastwijk namens Extinction Rebellion in actie tegen de groei van het aantal vluchten. Hoe precies? “Dat blijft nog even geheim, maar het wordt zeker spectaculair. En vreedzaam, natuurlijk.”

Mastwijk heeft geen keus, zegt hij. “Ik woon op de mooiste plek van de wereld, maar sinds een jaar of vier is het de hel op aarde geworden, doordat er steeds meer vliegtuigen overvliegen.” In de zomermaanden is de geluidsoverlast volgens hem het ergste. “Vanaf vijf uur ’s ochtends beginnen ze. ’s Nachts moeten de ramen dicht en de oordoppen in tegen het lawaai van de nachtvluchten.”

Schiphol beloofde vorige week dat de luchthaven zich wil houden aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, maar voor Mastwijk verandert dit niets. “Het zijn alleen maar mooie woorden. Ondertussen komen er nog 40.000 vluchten bij, dat kan gewoon niet. De natuur lijdt eronder. Krimp is de enige optie.”

Vier jaar geleden is Mastwijk zelf gestopt met vliegen. Hij merkt dat de mensen om hem heen zich nu een beetje generen als ze het vliegtuig nemen. “Vrienden van mij gaan naar Nieuw-Zeeland, dat is hun droomreis. Daar durven ze dan bijna niet meer met mij over te praten.” Maar Mastwijk wil mensen niet verbieden om te vliegen. “We moeten elkaar niet persoonlijk aanvallen, maar het moet voorbij zijn met de mentaliteit van ‘alles moet maar kunnen’.” Hij hoopt dat mensen zich gaan afvragen of vliegen altijd echt nodig is. “We moeten wat slikken, anders houdt het straks op.”

Al dat vakantiegevlieg mag van Hedwig den Herder wel wat minder.  Beeld Patrick Post
Al dat vakantiegevlieg mag van Hedwig den Herder wel wat minder.Beeld Patrick Post

‘Het betoog van schiphol gaat alleen maar over geld’

Hedwig den Herder (33), advocaat op de Zuidas, woont in Voorschoten

Laat de kraan niet te lang stromen, doe het licht uit als je weggaat en trek een trui aan als je het koud hebt. Hedwig den Herder werd er door haar lichtelijk activistische vader al jong op gewezen dat het belangrijk is om milieubewust

te leven. Als twintiger raakte dit bewustzijn op de achtergrond, maar toen

ze kinderen kreeg, werd de activist in haar wakker. “Ik vroeg me af: in wat voor wereld heb ik mijn kinderen neergezet? Ik kreeg een extra antenne voor gevaar.”

Den Herder wil ‘als een leeuwin’ haar twee zoontjes beschermen voor de dreigende gevolgen van klimaatverandering. “Maar ik voel me onmachtig, omdat ik in mijn eentje niet zo veel kan bereiken.”

Dus staat Den Herder vandaag met Greenpeace op Schiphol te protesteren. “Schiphol zegt dat groei economisch noodzakelijk is. Eigenlijk gaat hun betoog dus alleen maar over geld. Maar geld is ondergeschikt aan het gigantische belang van onze toekomst. Het gaat erom dat de mens als soort kan blijven gedijen. Schiphol moet daarom krimpen.”

Den Herder heeft haar eigen gedrag al aangepast. “Mijn man dacht aan een weekendje naar Rome, maar ik ga net zo lief met de trein naar Londen. En naar de VS vliegen zou ik al helemaal nooit meer doen.” Toch wil ze vandaag op Schiphol vliegreizigers niet de les lezen of hinderen. “Soms hebben mensen familie in het buitenland of moeten ze vliegen voor hun werk.” Maar al dat vakantiegevlieg, mag wel een stuk minder, zegt Den Herder. “Met minder pretreizen valt er al grote winst te behalen. Zes keer op vakantie per jaar is nergens voor nodig.”

Lees ook:

Schiphol: Luchtvaart moet CO2-neutraal zijn in 2050

Schiphol is niet doof en blind voor het maatschappelijk debat over het milieu, zegt Schiphol-topman Dick Benschop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden