NieuwsWebwinkels

Goedkope Chinese pakketjes storen VVD

Het logo van Alibaba, koploper onder de Chinese webwinkels. Beeld EPA

Chinese webwinkels zijn te goedkoop, vindt de VVD. Staatssecretaris Keijzer moet uitzoeken hoe dat kan.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil zicht op de tarieven die PostNL rekent voor de bezorging van pakketjes van de Chinese webwinkel Alibaba. Kamerlid Arne Weverling vraagt zich af hoe het mogelijk is dat Alibaba spullen in Nederland kan verkopen voor ‘veel te weinig’ geld. “Waarom is dit niet transparant?”

Transportkosten

De liberalen constateren dat een steeds groter deel van de handel van webshops naar Chinese bedrijven gaat. Dat zou wel eens door de lage prijzen kunnen komen, veronderstelt de VVD. Bij Alibaba is een horloge te koop voor vijf dollar en een computerkabel kost twee dollar. Zouden ook de lage transportkosten een rol spelen, is de vraag van Weverling. Alleen al de verzendkosten binnen de Europese Unie zouden hoger moeten zijn dan de prijs die de consument betaalt voor het product.

Eerder kreeg Weverling nul op het rekest van staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, economische zaken). Zij gaat over de postmarkt en antwoordde de VVD dat de tarieven die PostNL berekent voor de bezorging van pakketjes niet openbaar zijn. Voor de bezorging van brieven staan afspraken in de Postwet, maar het vervoer van pakketjes is een vrije markt. Nederlanders bestelden vorig jaar voor 880 miljoen euro bij buitenlandse webwinkels. Ongeveer eenderde van die orders gingen naar Chinezen.

Keijzer meldt dat er internationaal afspraken zijn over de prijzen voor het laatste stukje transport, van het verdeelcentrum tot de voordeur. Daarin wordt China nog gerekend tot de ontwikkelingslanden en bedrijven daar betalen daarom minder dan bedrijven uit een geïndustrialiseerd land.

Scheef

Maar drie jaar geleden is al afgesproken dat China meer betaalt. Internationaal bestaat er overigens nog steeds irritatie over dit systeem. Met name de Verenigde Staten vinden dat de Chinezen te veel worden bevoordeeld. Ook Scandinavische landen lopen er tegen te hoop. Daar zijn de Chinese webshops ook populair. Keijzer meldt dat het prijsvoordeel van China in 2021 stopt. Doordat de vergoeding nu al stijgt, maakt PostNL winst ‘op de pakketten uit China’, schrijft de staatssecretaris.

Daarmee is VVD’er Weverling niet tevreden. Er is meer aan de hand, denkt hij. “Iedereen voelt aan dat er iets scheef zit. Ergens in de productieketen betaalt iemand anders de verzendkosten.” De staatssecretaris moet verder op onderzoek, meent hij. Hij wil alvast van Keijzer weten welke mogelijkheden Nederland heeft voor sancties vanwege ‘naar Europese maatstaven’ ongeoorloofde staatssteun van China aan Alibaba.

Lees ook:

De koppositie van Chinese webshops blijft vooralsnog onbetwist

Onlinewarenhuizen, vooral Chinese, zijn in Nederland erg populair: 245 miljoen euro of 30 procent van alle uitgaven bij buitenlandse webhops ging in 2017 naar China. 

Angst voor Chinese webshop slaat om in massale koopjesjacht

Buitenlandse webwinkels zijn populair in Nederland. Vooral Chinese webshops kunnen rekenen op veel belangstelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden