Rechtszaak

Gevallen autobaas Carlos Ghosn moet Nissan-Mitsubishi miljoenen terugbetalen

Carlos Ghosn. Beeld AP
Carlos Ghosn.Beeld AP

De gevallen automagnaat Carlos Ghosn moet van een Nederlandse rechter bijna 5 miljoen euro aan loon terugbetalen aan Nissan en Mitsubishi.

Automagnaat Carlos Ghosn spande zelf in Nederland een rechtszaak aan tegen het gezamenlijke bedrijf van Nissan en Mitsubishi dat formeel hier is gevestigd. Hij vond dat de Japanse fabrikanten hem in 2019 ten onrechte aan de kant hadden gezet als voorzitter en eiste 15 miljoen euro aan misgelopen loon en ontslagvergoedingen. Maar daar ging de rechter niet in mee, aangezien er tussen hem en de autoalliantie helemaal geen arbeidsovereenkomst heeft bestaan.

Wel oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat Ghosn zelf 5 miljoen euro moet terugbetalen aan het bedrijf. Dat bedrag is de nettobeloning die hij in de periode van april 2018 tot en met november 2018 heeft ontvangen van Nissan-Mitsubishi. Ghosn heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De oud-bestuurder, die ook aan het hoofd stond van het Franse Renault en gold als een van de machtigste personen in de autowereld, was vanaf 1 juli 2012 wel in dienst van Nissan. Aan deze arbeidsovereenkomst is per 1 april 2018 een einde gekomen, zo oordeelt de rechtbank. Ook Nissan zou daarom aan hem geen vergoeding schuldig zijn.

Er lopen wereldwijd tientallen rechtszaken rond Ghosn. Hij wordt door de Japanse autoriteiten verdacht van financiële malversaties, waaronder valse verklaringen over zijn salaris en privégebruik van bedrijfsgelden. Na zijn arrestatie in Japan in 2018 moest hij aftreden bij de autofabrikanten waar hij de scepter zwaaide.

In december 2019 slaagde hij er vervolgens in op spectaculaire wijze te vluchten uit Japan, waar hij in huisarrest zat. Hij omzeilde de bewaking bij zijn huis en vloog met een privévliegtuig naar Istanbul, waarbij hij zich zou hebben verstopt in een kist voor geluidsapparatuur.

Vanuit Turkije vloog hij naar Libanon, dat geen uitleveringsverdrag met Japan heeft. Ghosn heeft zowel de Franse, Braziliaanse als Libanese nationaliteit. Hij verklaarde eerder Japan te hebben verlaten omdat hij daar geen kans had om zich fatsoenlijk te verdedigen tegen de aanklachten. Hij ontkent iets fout te hebben gedaan.

Lees ook:

Voormalig topman Carlos Ghosn: ‘Ontsnapping was de moeilijkste beslissing uit mijn leven’

De naar Libanon gevluchte automagnaat Ghosn haalde tijdens een persconferentie hard uit naar de Japanse justitie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden