Coronacrisis

Geteisterd Boeing vraagt personeelsleden of ze misschien willen vertrekken

Een Boeing 747 op de Londense luchthaven Heathrow. De fabrikant die dieprode cijfers schrift vanwege de coronacrisis, is gestopt met de productie van zijn befaamde Jumbo’s. Beeld Reuters
Een Boeing 747 op de Londense luchthaven Heathrow. De fabrikant die dieprode cijfers schrift vanwege de coronacrisis, is gestopt met de productie van zijn befaamde Jumbo’s.Beeld Reuters

In 2018 brak vliegtuigfabrikant Boeing nog alle productie- en omzetrecords. Nu regent het annuleringen en lopen de verliezen torenhoog op.

Koos Schwartz

De Amerikaanse fabrikant Boeing vraagt personeelsleden of zij vervroegd willen vertrekken – met behoud van salaris. Eerder dit jaar maakte het bedrijf al bekend dat het afscheid wil nemen van ongeveer tien procent van zijn 160.000 werknemers.

De vliegtuigbouwer is diep in de rode cijfers terechtgekomen vanwege de twee dodelijke ongelukken met het nieuwe type Boeing 737 Max in 2019 – sinds de ongelukken in Indonesië en Ethiopië staan alle 737 Max’en aan de grond – en de coronacrisis. In de maand juli leverde Boeing welgeteld vier vliegtuigen af – in juli 2019 waren dat er negentien - en kreeg het bedrijf geen enkele nieuwe order binnen. Wel werden 43 orders geannuleerd. In totaal werden er dit jaar 416 orders voor vliegtuigen geannuleerd.

Van de vier toestellen die Boeing in juli wel afleverde, waren er twee voor vracht- en pakjesvervoerders: FedEx en DHL. In de eerste helft van dit jaar leverde de vliegtuigbouwer uit Chicago zeventig toestellen af. In de eerste helft van vorig jaar waren dat er 239. In 2018 beleefde Boeing nog een topjaar met 806 verkochte vliegtuigen. Analisten denken dat Boeings productie dit jaar uitkomt op 138 toestellen.

Nog jaren zal Boeing de gevolgen van coronacrisis voelen

David Calhoun, bestuursvoorzitter van Boeing en eerder topman van uitgever VNU, heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel mensen hij zal vragen om hun baan op te geven. Wel is duidelijk dat het gaat om mensen die betrokken zijn bij de bouw van commerciële vracht- en passagiersvliegtuigen, om mensen die werken bij Boeings onderhouds- en dienstpoot en om kantoorpersoneel. Calhoun verwacht dat de luchtvaartsector, inclusief zijn eigen bedrijf, de gevolgen van de coronacrisis nog jaren zal voelen.

Boeing sloot de eerste helft van het jaar af met een verlies van iets meer dan drie miljard dollar. Dat dat verlies niet veel hoger uitviel, komt doordat het bedrijf ook een grote defensie- en ruimtevaartpoot heeft. Die ondervindt veel minder hinder van de coronacrisis. In omzet gemeten is de defensie- en ruimtevaarttak nu beduidend groter (halfjaaromzet: 12,6 miljard dollar) dan de commerciële tak (halfjaaromzet: 7,8 miljard). De defensiepoot is daarnaast ook winstgevend.

Op het onderhoud van vliegtuigen maakte Boeing in de eerste helft van dit jaar geen winst. Overigens leed Boeing vorig jaar, als gevolg van de nasleep van de twee rampen met de Boeing 737 Max, ook al verlies: 636 miljoen dollar over het hele jaar. Dat was, financieel gezien, het slechtste jaar in Boeings geschiedenis.

2018 was een jubeljaar

In 2018 was er nog een winst van ruim 10 miljard dollar. Dat was juist een jubeljaar. Boeing haalde toen voor het eerst zijn geschiedenis een omzet van meer dan 100 miljard dollar. Het bedrijf ging er toen vanuit dat 2019 nog betere resultaten zou opleveren.

Ook Boeings Europese concurrent Airbus hakt flink in zijn personeelsbestand. Begin juli meldde het bedrijf 11.000 banen te schrappen. In de eerste helft van dit jaar leverde Airbus 196 vliegtuigen af, tegen 389 in de eerste helft van 2019. De omzet daalde navenant. Het concern leed in die periode een verlies van 1,9 miljard euro. Net als bij Boeing zorgde ook de defensie- en ruimtevaarttak van Airbus voor enige compensatie, maar Airbus’ defensiepoot is een stuk kleiner dan die van het Amerikaanse bedrijf.

Lees ook:

Komt Boeing het drama met de 737 Max nog te boven?

Boeing gaat door een diep dal na de twee crashes met de 737 Max. De vliegtuigbouwer werkt met man en macht aan herstel van vertrouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden