Energie

General Electric stopt met bouwen nieuwe kolencentrales

De Hemwegcentrale in Amsterdam. De kolencentrale sloot eind 2018 zijn deur. Beeld ANP
De Hemwegcentrale in Amsterdam. De kolencentrale sloot eind 2018 zijn deur.Beeld ANP

Het Amerikaanse bedrijf General Electric zet zijn zinnen op groene energie en niet meer op kolencentrales.

Roelant Frijns

General Electric stopt met het bouwen van nieuwe kolencentrales. De energiepoot van het grote concern richt zich op, en investeert in duurzame energiebronnen. Het bedrijf dat nu nog veel kolencentrales bouwt, hoopt zo elektriciteit ‘betaalbaarder, betrouwbaarder, toegankelijker en duurzamer’ te maken, zo meldt het in een persbericht. Het besluit kan wel leiden tot banenverlies en het sluiten van productielocaties.

David Smeulders, hoogleraar energy technology aan de Technische Universiteit Eindhoven, is verrast door het besluit. “Veertig procent van de wereldwijde CO2-uitstoot komt uit kolencentrales; het is een grote markt. Op dit moment zijn er zo’n 2500 kolencentrales op de wereld en er zijn er zo'n 250 in aanbouw.” Smeulders denkt dan ook niet dat het besluit van General Electric (GE) een gevolg is van het gebrek aan vraag: in het Westen neemt de vraag naar kolencentrales sterk af, maar in ontwikkelingslanden is die des te groter. “Als ik een ontwikkelingsland was, zou ik kolencentrales bouwen. Daar wordt de beschikbaarheid van elektriciteit vaak belangrijker gevonden dan CO2-uitstoot.”

Die ontwikkeling maakt het leven er voor westerse centralebouwers niet makkelijk op. “Landen als India en China zullen toch de voorkeur geven aan hun eigen bedrijven. Amerikaanse ondernemingen als GE hebben er daardoor minder te zoeken.” Het besluit past in de ‘groene’ lijn die door GE is ingezet. Zo is het bedrijf de afgelopen jaren meer gaan investeren in windmolenparken.

Dewi Zloch van Greenpeace laat in een reactie weten dat ‘dit besluit laat zien dat het tijdperk van kolen voorbij is’. Zij spreekt van een ‘voorbeeld voor andere bedrijven’. “We zijn er blij om, maar in het geval van General Electric is het wel erg laat.”

Lees ook:

Urgenda is tevreden over beloofde klimaatmaatregelen.

Het kabinet neemt extra maatregelen voor het Urgenda-doel. Urgenda-directeur Marjan Minnesma reageert positief.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden