Schadevergoeding
Geluk bij een ongeluk: Schade door kleinere rivieren Limburg wordt sinds een maand standaard wél gedekt
Veel schade aan huizen en inboedels bij de overstromingen in Limburg wordt door verzekeraars vergoed. Maar het kan nog weken duren voor de omvang duidelijk is.
Het is een opmerkelijk toeval: een dikke maand voor zich deze ongekende watersnood in Zuid-Limburg aandiende, verruimden de grote verzekeraars Centraal Beheer, Interpolis en FBTO hun voorwaarden bij waterschade. Schade door hevige regenval, die dekten de drie Achmea-dochterbedrijven altijd al. Bij een rivier die buiten haar oevers treedt, keerden de maatschappijen voorheen niet uit. Maar juist dat is sinds kort veranderd: schade door kleinere rivieren wordt nu standaard wél gedekt. “Dat hebben we gedaan omdat die risico’s vanwege klimaatverandering toenemen”, vertelt een woordvoerder van Centraal Beheer.
Gevolg is dat de meeste getroffen particulieren in Valkenburg zich kunnen beroepen op hun woonverzekering. ASR en Ditzo hebben deze wijziging namelijk vorig jaar ook al doorgevoerd, zo inventariseerde de Consumentenbond. Of al die getroffen Valkenburgers met de voorwaarden van twee maanden terug pech zouden hebben gehad, is volgens de woordvoerder van Centraal Beheer lastig te zeggen. “Het zou dan van geval tot geval verschillen: is de schadeoorzaak vooral regen of vooral een rivier? Bij het merendeel van de schademeldingen die we krijgen, zien we vooralsnog regen als voornaamste oorzaak.”
Anders is de situatie bij huizen die schade hebben door de Maas. Dat is wél een ‘primaire waterkering’, net als de zee en andere grote rivieren. En die kunnen zo verwoestend overstromen dat er voor een verzekeraar geen beginnen aan is. “Daar kan de overheid inspringen: dat zijn situaties die dan onder de rampenwet kunnen vallen die het kabinet in werking heeft gesteld.”
Het is nu nog onmogelijk de materiële schade in te schatten
Centraal Beheer, Interpolis en FBTO hielden zowel zondag als maandag een inloopbijeenkomst in een hotel in Valkenburg. Daar kwamen zo'n tachtig verzekerden om advies vragen. “Soms is het kleinere schade in een ondergelopen kelder, maar er zijn ook mensen waar het water twee meter hoog in een souterrain is komen te staan”, schetst schade-expert Marcel Swanink van Centraal Beheer. “Mensen die hun huis uit moesten en hun huisraad naar buiten zagen drijven. Of bij wie de koelkast tegen het plafond dobbert.”
In die gevallen kunnen de verzekeraars de schade nog niet eens opmaken. “Eerst moet het water wegzakken”, vervolgt Swanink. “Zo'n ruimte ineens leegpompen kan juist tot extra schade leiden. Bij zo'n droogproces moet je echt weten wat je aan het doen bent.” Onder meer die onzekerheid maakt het onmogelijk om in te schatten hoe groot de materiële schade in Valkenburg – of elders in Limburg – nu eigenlijk is. “Daarbij komt dat veel meldingen pas deze week zullen binnenkomen.”
Getroffenen konden bij de inloopspreekuren ook terecht voor een voorschot. Swanink: “Bijvoorbeeld om direct essentiële zaken als een wasmachine of koelkast te kunnen kopen. Of knuffels en speelgoed voor de kinderen, want ook dat is belangrijk, en kan ze echt houvast geven.” Als er behoefte aan is, houden de verzekeraars misschien ook elders in Limburg nog bijeenkomsten. “De reden dat we naar Valkenburg zijn gegaan, is omdat daar met afstand de meeste meldingen waren.”
Veel onzekerheid bij boeren
Net als bij ondergelopen woningen moet ook voor boeren met ondergelopen land nog blijken hoe groot de schade nu echt is. “Het duurt nog een tijd voordat het water overal weg is en de schade daadwerkelijk zichtbaar wordt”, legt een woordvoerder van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) uit.
LLTB, de Limburgse tak van boerenorganisatie LTO Nederland, leidde maandag landbouwminister Carola Schouten rond langs diverse getroffen bedrijven in de provincie. Belangrijk voor de sector, want boeren zijn doorgaans juist níet verzekerd bij schade door overstromingen, ook niet als het een kleine rivier betreft. “Daardoor is het heel onzeker of de brede weersverzekering (waarmee boeren hun gewassen tegen noodweer kunnen beschermen, red.) gaat uitkeren”, vervolgt de LLTB-woordvoerder. Zeker in Noord- en Midden-Limburg, waar schade overduidelijk niet aan de regen zelf, maar aan het hoogwater te wijten is. “Juist daarom hebben we het belang benadrukt om heel Limburg als officieel rampgebied te bestempelen.”
Gevaar nog niet helemaal geweken
De hoge waterstanden in de Nederlandse rivieren zakken. Maar hoewel code rood in het zuiden van het land heeft plaatsgemaakt voor code oranje, is het gevaar volgens Rijkswaterstaat nog niet helemaal geweken. Het agentschap denkt dat het zeker een week kan duren voordat de Maas weer binnen haar oevers is getreden. Veel Maaswater is al weggestroomd, maar de hoogste piek van de golf is nog niet afgevoerd. Het water bevindt zich nu bij het Brabantse Grave, waarna het langzaam via de Biesbosch en het Haringvliet naar de zee zal stromen. Vóór de aankomst in zee kan het hoogwater niet alleen voor extra problemen zorgen bij dijken in Limburg, maar ook in Brabant en Gelderland.
Lees ook:
Watersnood zet vele levens op zijn kop. ‘Ik red het wel, maar maak me zorgen om mijn 93-jarige buurvrouw’
De watersnood in Limburg zette vele levens op zijn kop. Hoewel het waterpeil zakt, is nog steeds de vraag of de dijk het overal houdt.