Amazon

Geen vakbond bij distributiecentrum Amazon in VS

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Webwinkelbedrijf Amazon hoeft geen vakbond te accepteren in zijn distributiecentrum in Bessemer in de Amerikaanse staat Alabama. Ruim meer dan de helft van de werknemers heeft tegen lidmaatschap van de vakbond Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) gestemd.

In de Verenigde Staten is invloed van een vakbond niet afhankelijk van of er enkele medewerkers lid zijn, maar wordt dit per bedrijf of vestiging geregeld.

RWDSU wilde via het distributiecentrum in Alabama voet aan de grond krijgen bij Amazon. Dat bedrijf is de tweede werkgever van de VS, met meer dan 800.000 werknemers in eigen land. Amazon heeft tot nu toe de bonden buiten de deur weten te houden, mede dankzij de tegencampagne die het bedrijf begon. “Een vakbond is een business die geld verdient aan de contributie die maandelijks wordt afgetrokken van het salaris van de werkers”, schreef het bedrijf eerder dit jaar op de website. “Waarom spaar je die contributie niet uit en koop je daarmee de boeken, cadeautjes en spullen die wilt hebben?”

Dacht je soms dat een vakbond voor een hoger loon zorgt? “Nee”, zei Amazon. “De vakbond kan niets garanderen. Alles hangt af van de onderhandelingen. Alleen Amazon kan iets veranderen aan de gewerkte uren, de lonen en de voordeeltjes, wat de vakbond ook belooft.”

Amazon deed er veel aan om de vakbond onaantrekkelijk te laten lijken voor het personeel. Het bedrijf Jeff Bezos waarschuwde dat, als vakbonden collectief mogen onderhandelen met Amazon, werknemers er zelfs op achteruit kunnen gaan.

Amazon komt regelmatig in het nieuws vanwege zijn slechte behandeling van werknemers. Zo moeten medewerkers bij de distributiecentra iedere 11 seconden een artikel pakken en kilometers lopen per dag met nauwelijks pauzes. Bezorgers van Amazon moesten zo hard werken dat ze geen tijd hadden voor sanitaire stops en regelmatig in een fles in de cabine van hun busje plasten.

In de week voor de telling kon zowel Amazon als de bond stemmen aanvechten, bijvoorbeeld omdat er met het stembiljet geknoeid zou zijn of omdat degene die de stem uitbracht niet stemgerechtigd zou zijn.

Volgens RWDSU zijn er door de aandacht voor de zaak in Bessemer meer dan duizend lidmaatschapsaanvragen binnengekomen van Amazon-medewerkers in andere distributiecentra. Bondsvoorzitter Stuart Applebaum noemt het ongeacht de uitslag “een belangrijk moment voor werkenden” en claimt dat “hun stemmen zullen worden gehoord”.'

Lees ook:

Amazon waarschuwt: ga niet bij de vakbond

De voordelen van een vakbond? Nadelen kent Amazon genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden