Hoogovens

Geen gedwongen ontslagen bij Tata Steel Nederland

Honderden leden van FNV Metaal lopen terug naar hun werk na een actiebijeenkomst op 10 december tegen de aangekondigde bezuinigingen van Tata Steel in IJmuiden.  Beeld ANP
Honderden leden van FNV Metaal lopen terug naar hun werk na een actiebijeenkomst op 10 december tegen de aangekondigde bezuinigingen van Tata Steel in IJmuiden.Beeld ANP

Tot oktober 2021 vallen er geen gedwongen ontslagen bij Tata Steel Nederland, zegt de directie toe in een brief.

Elisa Hermanides

De grote donderwolk die sinds oktober in de vorm van een dreigend massaontslag boven de werknemers van Tata Steel Nederland hing, lijkt plotseling niet meer dan een wolkje. Werd er eind vorig jaar nog gevreesd voor het verdwijnen van 1600 banen bij het voormalige Hoogovens, sinds maandag lijkt het erop dat dit er veel minder zullen zijn.

Gedwongen ontslagen komen er in ieder geval niet. Directievoorzitter van Tata Steel Nederland, Theo Henrar, heeft namelijk per brief aan vakbond FNV toegezegd dat er niet wordt getornd aan het werkgelegenheidspact, dat nog loopt tot oktober 2021. Volgens dit pact zijn gedwongen ontslagen geen optie. Ook acht de directie zich ‘gebonden’ aan de cao die nog loopt tot april 2021. Met de toezeggingen lijken de vakbonden en de centrale ondernemingsraad (cor) van Tata Steel Nederland de strijd in hun voordeel te hebben beslecht. Vier vragen aan Gerrit Idema, vice-voorzitter van de cor van Tata en kaderlid van de FNV.

Kan iedereen die bij Tata werkt nu opgelucht adem halen?

“In ieder geval verdwijnen er geen 1600 banen, want dat kan niet zonder gedwongen ontslagen. Het kan zijn dat mensen hun baan verliezen, maar die krijgen dan gewoon een andere baan binnen de poort van Tata, zoals is afgesproken in het werkgelegenheidspact. Wij zijn hartstikke blij dat het zwaard van Damocles nu niet meer boven ons hoofd hangt. Er wordt ook geen werk uitbesteed of verplaatst naar lagelonenlanden”

Maar Tata Steel Nederland moet toch net als de rest van Tata Steel Europe bezuinigen?

“Dat is aan Tata Steel Nederland om daar met Tata Steel Europe uit te komen. Daar zijn wij verder geen partij in: wij praten met de Nederlandse directie. Als de bezuinigingen die er komen maar vallen binnen het werkgelegenheidspact. Vooralsnog hebben wij overigens nog geen bezuinigingsplannen gezien. En als ze er komen, dan zal de cor zich erover buigen.”

Vreest u niet dat er na oktober 2021 alsnog een massaontslag komt?

“Tegen die tijd hebben we te maken met een nieuwe realiteit.”

Waarom denkt u dat Tata Steel Nederland nu deze toezeggingen doet?

“Ze moesten wel, omdat het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld afliep. We wilden op 28 januari knopen doorhakken over acties. De directie kon niet anders, omdat wij als vakbond door de hoge organisatiegraad een geweldige positie hebben bij Tata Steel. Ik weet dat dat niet bij alle bedrijven zo is, daarom zou ik willen zeggen: mensen, verenig je als je werk wilt behouden of meer betaald wilt krijgen. In je eentje krijg je dat echt niet voor elkaar.”

Lees ook:
Het zou wel eens onrustig kunnen worden bij Tata Steel

Tata Steel staat niet bekend als een houwdegenbedrijf. Toch schrapt het in IJmuiden 1600 banen. ‘Ik voorzie een enorme confrontatie.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden