Cao-onderhandelingen

Geen eind in zicht voor stakingen in de metaalsector. ‘Werkgever, wees niet zo narrig’

Werknemers van chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF schrijven zich in januari in als staker in een coronaproof drive-in van vakbonden FNV en CNV. Duizenden medewerkers in de metaalsector lossen elkaar af in een estafettestaking voor een betere cao.  Beeld ANP
Werknemers van chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF schrijven zich in januari in als staker in een coronaproof drive-in van vakbonden FNV en CNV. Duizenden medewerkers in de metaalsector lossen elkaar af in een estafettestaking voor een betere cao.Beeld ANP

De me­taal- en elek­tro­tech­nieksector houdt al weken estafettestakingen voor meer loon en meer zekerheid voor jongeren. Tot een doorbraak leidt het nog niet: de cao-gesprekken zitten muurvast.

Bij de Goffertboerderij in Nijmegen is het toch nog een beetje carnaval. Over de parkeerplaats schalt feestmuziek. Kleurrijke borden met groen, geel en vooral veel rood sieren het hekwerk. Toch valt uit de teksten af te leiden dat hier geen feestje gaande is. ‘Werkgever, wees niet zo narrig!’, staat op de borden. Een oproep van de vakbonden aan bedrijven in de metaalsector.

Geen carnavalsfeest dus, maar een ‘staakstraat’. Niet voor het eerst: al sinds 11 december leggen leden van vakbonden FNV en CNV met regelmaat het werk neer. Vanwege corona volgt er evenwel geen massaal protest op een plein. Inschrijven gaat zo veel mogelijk contactloos vanuit de auto. De staking verwordt zo tot een stoet slippende automobilisten die in de smeltende sneeuw een FNV-sjaal en een Koetjesreep in ontvangst neemt.

Lucy Lamers, bestuurder van FNV Metaal, stond de afgelopen jaren meer bij stakingen dan haar lief is. “Er zit weinig beweging in. Jammer dat het steeds weer nodig is, nu al voor het vierde jaar op rij.” Waarom kost het telkens zo’n moeite om een cao af te sluiten? “Dat vraag ik me ook af. Als je bij de motorvoertuigen kijkt: daar ligt na een rampjaar een nette cao. Zo kan het dus ook.”

Geen reden om te doen of de hele sector in zwaar weer zit

Arthur Bot, onderhandelaar namens CNV, vindt dat de werkgevers ‘de trieste corona-sentimenten misbruiken’. “Bij de grotere bedrijven als ASML, Daf en Scania gaat het hartstikke goed, en de vooruitzichten zijn ook in orde. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die het moeilijk hebben: een leverancier van kermismaterialen heeft het nu moeilijk. Dat is geen reden om te doen alsof de hele sector in zwaar weer zit.”

Met een loonsverhoging van 1 procent dit jaar en 1,25 procent volgend jaar ligt het bod van werkgevers onder de verwachte inflatie. “Mensen gaan erop achteruit, terwijl het in de sector goed gaat”, meent Lamers. De bonden schoven zelf al fors op: van een eis van 5 procent loonsverhoging naar een eindbod van 60 euro bruto per maand plus 1 procent. “Maar het gaat om meer dan alleen salaris. Ook om de positie van jongeren met tijdelijke contracten. En onregelmatige werkroosters, waarin mensen in sommige periodes veel overuren draaien.”

Werkgeversorganisatie FME wilde dinsdag niet reageren op vragen en hield het bij een schriftelijke verklaring. “Door stakingen worden bedrijven geschaad”, zegt hoofdonderhandelaar Maurice Rojer daarin. “Terwijl juist alle zeilen bijgezet moeten worden om de crisis te overleven.” Hij benadrukt dat 40 procent van de bedrijven ook over 2021 een lagere omzet verwacht. En dat ook FME tot concessies bereid is geweest, zoals afschaffing van het jeugdloon, waardoor jongere werknemers beter gaan verdienen.

Lees ook:

De metaalsector bouwt zijn jaarlijkse estafettestaking om de lockdown heen. ‘Het is wel wat kaal’

Duizenden medewerkers in de metaalsector losten elkaar donderdag af in een estafettestaking om een betere cao af te dwingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden