Coronavirus

Geen Chinezen meer op de Zaanse Schans, dat brengt de Nederlandse reisbranche in de problemen

Toeristen op de Zaanse Schans. Beeld ANP
Toeristen op de Zaanse Schans.Beeld ANP

Het coronavirus raakt het toerisme wereldwijd flink, maar de Nederlandse vakantieganger blijft vooralsnog nuchter.

Joost van Velzen

De beurskoers is als een thermometer voor de reisbranche als patiënt. Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties daalden maandagmiddag flink in waarde. Maar de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus voor de reisbranche zijn groter dan de dagkoersen.

“Dit heeft een flinke impact op het toerisme, nationaal en internationaal”, zegt Jos Klerx, sectorspecialist recreatie bij de Rabobank. “De Franse minister van financiën sprak vandaag al over een krimp van 30 tot 40 procent. Dit doet onderhand denken aan de tijd dat het Sarsvirus heerste en Schiphol het aantal passagiers met 10 procent zag dalen. Het zal nu ook pijn gaan doen: minder vliegbewegingen hebben effect op de hele reisbranche.”

Klerx verwacht dat ook Nederlandse internationale trekpleisters worden geraakt, zoals de Zaanse Schans en Giethoorn. “Daar komen altijd veel Chinezen op af, maar nu met dat reisverbod dus niet. Ook bedrijven die gelinkt zijn aan het tulpenseizoen in maart en april zullen dit voelen.” Voor Noord-Italië, waarvan delen op slot zijn gegaan nadat het virus daar opdook, verwacht Klerx dat het toerisme even­eens een tik krijgt. “De noordelijke regio van Italië is economisch sterk omdat daar veel productie zit. Maar ook het toerisme, met bijvoorbeeld Venetië, is daar een hele belangrijke factor.”

Ministerie ontraadt reizen naar Corona-gemeenten

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de gemeenten in het noorden van Italië waar het Coronavirus is vastgesteld, maandag aangepast. Het departement ontraadt reizen naar deze gemeenten in de provincies Padova en Lombardije.

Mensen die zich verheugen op een tripje naar andere gemeenten in Noord-Italië kunnen gewoon op reis, meldt Mirjam Dresmé van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR). “Er is daar geen sprake van een reisverbod. Als je hebt geboekt bij een touroperator dan gaat die reis gewoon door.”

Voor toeristen die hun reisplannen op het laatste moment schrappen omdat ze er niet gerust op zijn, is het een ander verhaal. “De kans is groot dat je dan een hoge annuleringssom moet betalen, ook als je een annuleringsverzekering hebt. Pas als een touroperator een reis niet kan uitvoeren kunnen reizigers geld terug krijgen”, aldus Dresmé. Ook het zogeheten calamiteitenfonds biedt geen uitkomst. “Daar is destijds wel een beroep op gedaan bij onlusten in Egypte, maar ziektes die uitbreken, dat valt niet onder dat fonds.”

Kijk voor reisadvies over het coronavirus op de website Nederlandwereldwijd.nl.

Virus laat zijn sporen na op de beursvloer

De angst van beleggers voor de gevolgen van het virus voor het toerisme laat zijn sporen na op de beursvloer. Vooral de luchtvaartmaatschappijen die binnen Europa vliegen raakten maandag een deel van hun waarde kwijt door de paniek rondom het virus. De budgetmaatschappijen Ryanair (-10 procent) en Easyjet (-12 procent) hadden er het meeste last van. Op de beurs van Amsterdam leverde Air France-KLM 9,3 procent in en in Frankfurt werd Lufthansa plots bijna 7 procent minder waard. In Londen kelderden de aandelen van British Airways en Iberia. Reisorganisatie TUI daalde maandag flink, met 7,8 procent.

Toch laat TUI weten nog weinig te merken van de gevolgen van het coronavirus. “Wij hebben reizen naar het verre oosten en China moeten annuleren en dat zijn kosten die wij dragen”, zegt woordvoerder Petra Kok namens TUI. “Maar dat gaat niet om duizenden mensen. In de wintersportgebieden van Noord-Italië hebben wij geen klanten zitten en het zomerseizoen is nog niet begonnen”, aldus Kok. TUI zegt nauwelijks bezorgde mensen aan de telefoon te krijgen. “Soms belt er iemand met de vraag: Kan ik van de zomer wel naar Italië? “

Ook bij de ANVR, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus, staat de telefoon niet roodgloeiend. “De reisbranche is goed voorbereid op zulke situaties. Je moet wel steeds kijken wat de actuele situatie is, maar reisorganisaties weten precies wat ze moeten doen”, zegt Mirjam Dresmé, hoofd communicatie bij ANVR.

Dat de Nederlandse reisconsument over het algemeen kalm op het coronanieuws reageert is volgens haar goed te verklaren. “Ten eerste omdat Nederlanders nu eenmaal nuchter zijn, maar vooral omdat reizigers tegenwoordig flexibel zijn. Als het moet veranderen we de bestemming gewoon en gaan net zo makkelijk de andere kant op. Het reizen zullen wij hier echt niet door laten liggen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden