Bijeenkomst VNO-NCW

Geen bier en geen bitterballen, wel lof van werkgevers voor het kabinet

Premier Mark Rutte in gesprek met Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, tijdens een bijeenkomst over de miljoenennota. Beeld ANP

Werkgeversvereniging VNO-NCW vierde haar gebruikelijke Prinsjesdagfeestje, maar dan op een ongebruikelijke manier.

Het Boekenbal voor ondernemers, zo zou je de jaarlijkse bijeenkomst van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op Prinsjesdag kunnen noemen. In vroeger tijden althans. Maar vanwege de coronacrisis borrelen de ondernemers, politici, belangenbehartigers en journalisten dit keer niet met bittergarnituur en bier, maar vindt er in debatcentrum Nieuwspoort in Den Haag online een plaatsvervangend programma plaats.

“Een heel andere sfeer dan normaal”, zegt Mark Rutte verbaasd wanneer hij aan het slot van het talkshow-achtige programma de studio binnenloopt en om zich heen pakweg honderd ‘aanwezigen’ ziet. Die ‘aanwezigen’ volgen het programma via hun beeldschermen vanuit huis of hun werkplek. Hun hoofden worden in Nieuwspoort op de muur geprojecteerd, als decor van het programma. “Mooi dat het zo kan”, zegt Rutte.

Rutte wipt slechts tien minuutjes langs. Hij staat dan ook niet centraal. Centraal in deze alternatieve bijeenkomst staat de kersverse VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Op Prinsjesdag nam zij het stokje over van Hans de Boer. Op haar eerste werkdag gaat ze in Nieuwspoort als nieuwe vertegenwoordiger van de Nederlandse ondernemers in gesprek met de ministers De Jonge, Koolmees en Rutte over de Miljoenennota. Met live de gezichten van zo’n honderd ondernemers, belangenbehartigers en journalisten om zich heen – onder wie Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Maar ook kleine ondernemers en veel journalisten kijken mee.

Waardering en tevredenheid

Het kabinet heeft beloofd zich ‘uit de crisis te investeren’. Dat is prettig voor ondernemers. De sfeer bij het digitale ‘Ondernemersbal’ is dan ook vriendelijk. Econoom Thomas Grosfeld – ‘de Mathijs Bouman van VNO-NCW’ – is tevreden met de Miljoenennota. Hij spreekt van een ‘sterke koers’ van de overheid, hoewel ook duidelijk wordt dat de werkgeversorganisatie over veel zaken ‘nog in gesprek’ is met Den Haag. Over de CO2-heffing. Of het stikstofprobleem.

Thijssen uit, via de videoverbinding, haar waardering voor de steunpakketten van het kabinet voor de bedrijven en voor het veelbesproken ‘Wobke-Wiebes-Fonds’, het investeringsfonds van twintig miljard euro voor projecten die economische (en maatschappelijke) groei moeten bevorderen. Maar ze wijst ook op de noodzakelijke vergroening, op de werkloosheid en het belang van omscholing van mensen die door de coronacrisis werkloos worden. Hoe kan een ontslagen barman aan de slag als warmtepompinstallateur, zonder in de tussentijd bij het UWV te hoeven lopen? Met Koolmees praat ze over verbetering van die omscholing. Maar door de honderd geprojecteerde hoofden op de muur wordt duidelijk dat het lastig wordt. “Doet u dat, mensen aannemen die niet gekwalificeerd zijn?”, vraagt gespreksleider Esther van Rijswijk de kijkers. Slechts een paar ondernemers steken hun hand of duim op.

Vriendelijke woorden richt Thijssen ook tot Koolmees en zijn ambtenaren van het ministerie van sociale zaken. Mooi dat ze die steunpakketten voor bedrijven zo snel hebben geregeld. Vervolgens bepleit ze een ‘winterslaapregeling’, een regeling voor discotheken en andere bedrijven die nu dicht moeten blijven, maar die voor de coronacrisis hun (economische) bestaansrecht hebben bewezen. Ook vraagt ze hoe ondernemers kunnen bijdragen aan het opvoeren van de testcapaciteit.

Twee uur en vijf minuten, vijf minuten langer dan gepland, duurt het digitale Ondernemerbal. “Mooi dat het zo kan”, besluit Rutte aan het slot. Na het programma zijn er geen biertjes, geen bitterballen en geen netwerkgesprekken, althans niet zichtbaar. “Superjammer dat de wereldberoemde borrel niet door kon gaan”, zei Thijssen aan het begin. Aan het slot zegt ze dat ze de coronaversie van de borrel ‘ontzettend leuk’ heeft gevonden.

Lees ook:

Klimaatvrouw Ingrid Thijssen nieuwe baas VNO-NCW. ‘Ze ziet openingen in complexe situaties’

Deze week neemt Ingrid Thijssen bij werkgeversorganisatie VNO-NCW het roer over van Hans de Boer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden