Voeding

Geef vee bladeren en koolzaad, dan kunnen graan en peulvruchten een miljard mensen voeden

Een man inspecteert net geoogste tarwekorrels. Beeld ANP / EPA
Een man inspecteert net geoogste tarwekorrels.Beeld ANP / EPA
Ingrid Weel

Het hoeft niet zo moeilijk te zijn, zeggen wetenschappers van de Finse Aalto universiteit. Als we dieren – denk aan varkens, kippen maar ook kweekvis – ander voer geven, blijft er genoeg eten over voor circa een miljard mensen. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food.

De Finse wetenschappers hebben alle voedsel- en voerstromen op de wereld in kaart gebracht. Ongeveer 15 procent van de meer dan 6 miljard ton diervoeder die elk jaar wordt verbruikt, bestaat uit producten die rechtstreeks door mensen kunnen worden gegeten. Nu wordt ruim een derde van de graanproductie op de wereld gebruikt als veevoer en wordt ongeveer een kwart van alle gevangen vis niet gebruikt om mensen te voeden.

Door vee maar ook vissen ander voer te geven dat alleen eetbaar is voor dieren – denk aan bladeren, distilleerkorrels, koolzaad en katoenzaad – blijft er veel over voor de mens. Lastig is wel dat het eetbare voedsel dat wordt gebruikt in veeteelt en aquacultuur ietsje anders is dan het voedsel dat mensen gewend zijn.

Zo gebruikt de voerindustrie een variëteit maïs die mensen doorgaans niet eten. Ook zijn sommige granen in de voerindustrie van mindere kwaliteit. Maar eetbaar zijn ze wel. Die uitkomst is welkom aangezien er honderden miljoenen mensen dagelijks honger hebben.

Lees ook:

‘Na de coronapandemie dreigt de hongerpandemie’

Na de uitbraak van de coronapandemie dreigt een nieuwe pandemie: die van de honger. David Beasley, directeur van het World Food Programme, kijkt met angst en beven naar de toekomst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden