Roebelrekening

Gazprom stopt met levering gas aan Nederlands bedrijf GasTerra

Het Lakhta Centre, hoofdkwartier van Gazprom in St. Petersburg, Rusland. Beeld ANP / EPA
Het Lakhta Centre, hoofdkwartier van Gazprom in St. Petersburg, Rusland.Beeld ANP / EPA

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt met de levering van gas aan de Nederlandse handelaar GasTerra. De gevolgen voor huishoudens zijn volgens het kabinet beperkt.

Petra Vissers

GasTerra wil niet ingaan op de eis van het Russische Gazprom om in roebels te betalen. Die eis stelde de Russische president Poetin eind maart per decreet in om de roebel te stutten. Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft de munt veel waarde verloren.

De Nederlandse gashandelaar wil niet in roebels betalen omdat het vreest daarmee de Europese sancties te schenden, maar ook omdat het financieel en operationeel te risicovol is om een euro- en een roebelaccount te openen bij de Gazprombank in Moskou. Dat is de constructie die Rusland voorstelt. ‘Met name het openen van rekeningen in Moskou onder Russisch recht en de controle hiervan door het Russische regime zijn een te groot risico voor het bedrijf uit Groningen’, aldus een verklaring.

Die weigering leidt ertoe dat Gazprom vanaf dinsdag de gastoevoer afsluit. Er zijn meerdere bedrijven die gas inkopen uit Rusland, maar GasTerra is de grootste van Nederland.

‘Geen gevolgen voor huishoudens’

Volgens GasTerra, dat in handen is van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat, is er geen reden voor ongerustheid. Het bedrijf heeft geanticipeerd op dit scenario door meer gas in te kopen op de Europese markt, laat de woordvoerder weten. Tot 1 oktober 2022, de datum waarop het contract eindigt, zal er ongeveer 2 miljard m3 aan gecontracteerd gas niet geleverd worden. Dat is zo'n 5 procent van de hoeveelheid gas die Nederland jaarlijks nodig heeft. De woordvoerder zegt ‘ervan uit te gaan’ dat het grootste deel opgevangen kan worden.

De handelaar doet zijn best de gevolgen voor consumenten ‘zo beperkt mogelijk’ te houden. Klimaat- en energieminister Rob Jetten laat in een schriftelijke reactie weten dat het besluit van het Russische gasbedrijf “geen gevolgen” heeft voor de levering van gas aan Nederlandse huishoudens. Ook het bedrijfsleven zal volgens hem naar verwachting geen nadelen ondervinden.

GasTerra zegt het Russische bedrijf herhaaldelijk gevraagd te hebben zich te houden aan de gemaakte afspraken. Nu beraadt de Nederlandse gashandelaar zich op juridische stappen tegen de Russische leverancier. ‘Er is in feite sprake van contractbreuk. Dit heeft nogal wat consequenties’, aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Afhankelijk van Russisch gas

Voor de inval in Oekraïne was ongeveer 40 procent van de totale gasvoorraad van de Europese Unie afkomstig uit Rusland. Per dag betaalden de Europese landen rond de 400 miljoen euro voor hun gasleveringen. Inmiddels zijn behalve Nederland ook Polen, Bulgarije en Finland afgesloten omdat zij weigeren in roebels te betalen.

Volgens het financiële persbureau Bloomberg zijn er echter ook twintig gasleveranciers in Europa overstag gegaan door een roebelrekening te openen bij de Gazprombank.

De Europese Commissie noemde de eis van Poetin weliswaar ‘chantage’ maar zei niet letterlijk dat het openen van een roebelrekening tegen de regels is. Grote gasafnemers in Duitsland, Italië, Griekenland en Oostenrijk hebben dat nu wel gedaan en vertelden daar openlijk over.

Lees ook:

Geen Russisch gas voor GasTerra. Wat nu? ‘Nederland stelt zich heel principieel op’

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt met de levering van gas aan de Nederlandse handelaar GasTerra. ‘Het eerste wat je ziet gebeuren is dat de prijs van gas omhoog gaat.’

Europa komt razendsnel los van Russisch gas, maar soms wel ten koste van het milieu

Zoekend naar alternatieve gasleveranciers, kijken sommige landen ook naar Nederland. Dat zal gas moeten opslaan voor andere Europese landen.

Eneco koopt geen Russisch gas meer – en verwacht meer klanten met betalingsproblemen

2021 was een roerig jaar voor energiebedrijf Eneco en ook dit jaar is met veel reuring begonnen. Het bedrijf gaat minder Russisch gas kopen en verwacht dat het aantal klanten met betalingsproblemen zal stijgen.

Lees de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden