Gazprom

Gazprom boekt een recordwinst dankzij de gashonger van Europa

Het Gazprom-logo op een beurs in Sint-Petersburg.  Beeld AFP
Het Gazprom-logo op een beurs in Sint-Petersburg.Beeld AFP

De winst stijgt al zes kwartalen op rij, en wordt volgens Gazprom alleen maar indrukwekkender.

Hans Nauta

Terwijl Europa zich zorgen maakt over de naderende winter en de hoge energieprijzen, zit Gazprom er warmpjes bij. Dit Russische gasbedrijf behaalde in het derde kwartaal een recordwinst van omgerekend 7 miljard euro (na belastingen). De omzet steeg met 70 procent naar 28 miljard euro, ook een record.

Dat is vooral te danken aan de export, zegt topmanager Famil Sadygov in een verklaring. “Vanwege de dynamiek in de markt verwachten we in het vierde kwartaal zelfs nog indrukwekkender cijfers.” Door de wereldwijd toenemende vraag naar het relatief schone aardgas en de afnemende gasproductie in Europa, zoals in Groningen, doet Gazprom goede zaken.

De gemiddelde exportprijs van het gas stijgt al zes kwartalen op rij, zegt Sadygov. In het derde kwartaal lag die op 304 dollar per 1000 kubieke meter, tweeënhalf keer zo veel als een jaar eerder. “Vermoedelijk ligt de prijs van onze gasleveringen aan Europa in het vierde kwartaal veel hoger, wat een positief effect zal hebben op het eindejaarsresultaat.”

Ook de winst (voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) stijgt al zes kwartalen op rij. De meeste inkomsten van Gazprom komen uit het gas, maar ook is de oliehandel van het bedrijf nu succesvol.

Prijspiek

Aan de belangrijke gasbeurs TFF piekte de gasprijs in oktober op 116 euro per megawattuur. Maandag schommelde de gasprijs er rond de 94 euro. Nog altijd zes keer zoveel als een jaar geleden. Omdat Gazprom met langetermijncontracten werkt, verdient het overigens niet aan elke prijspiek. Maar wel is de Europese afhankelijkheid van Russisch gas zeer lucratief.

Aardgas komt Europa binnen per schip of per gasbuis. De invoer van het vloeibare gas dat met zeetankers wordt vervoerd, daalde in de eerste negen maanden met 13 miljard kubieke meter, meldt Gazprom. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de concurrentie vanuit Azië: een tanker kan in principe naar de klant varen die het meeste biedt. In dezelfde periode importeerde Europa 31 miljard kubieke meter extra gas via pijpleidingen. Per saldo nam de totale import dus toe met 18 miljard kubieke meter.

Het aandeel van Gazprom in de totale Europese gasinvoer bedroeg in de eerste drie kwartaal 53 procent, zeggen de Russen. De Russische export kan verder toenemen als de gasbuis Nord Stream 2 in gebruik mag worden genomen. Deze verbinding door de Baltische Zee is goed voor 55 miljard kubieke meter per jaar.

Papierwerk

Maar de vergunningen laten op zich wachten. Twee weken terug zette de Duitse toezichthouder voor de energiemarkt de procedure stil, omdat de uitbater van de gaspijpleiding nog niet aan de voorwaarden voldoet. Het gaat om de Duitse dochteronderneming van Nord Stream AG, dat in Zwitserland is gevestigd. Als dat papierwerk in orde is, moet ook de Europese Commissie een oordeel vellen over dit politiek gevoelige project. Naar verwachting suist er komende winter nog geen gas door Nord Stream 2.

Inmiddels heeft Duitsland een nieuwe coalitie en een groene buitenlandminister, namelijk Annalena Baerbock. Zij wil strenger zijn voor Rusland op het gebied van mensenrechten en zal kritischer kijken naar Nord Stream 2. Maar tegelijkertijd heeft Duitsland gas nodig als het van de kern- en kolencentrales af wil.

De hoge energieprijzen dragen in Europa bij aan de inflatie, ze maken het leven duurder. Maandag maakte het Duitse federale statistiekbureau Destatis bekend dat de inflatie in Duitsland met gemiddeld 5,2 procent in november is uitgekomen op het hoogste niveau in 29 jaar. Dat was een maand geleden nog 4,5 procent. Dat komt met name door de opgelopen energieprijzen. De prijzen voor energie stegen op jaarbasis alleen al met 22,1 procent.

In Europa zijn ook al sommige energieleveranciers omgevallen, zoals in Groot-Brittannië en ook in Nederland, waardoor consumenten extra kosten maken. Ook kunnen bijvoorbeeld voedselprijzen stijgen doordat het duurder is geworden om kunstmest te maken en om tuinbouwkassen te verwarmen. Voedingsmiddelen in Duitsland werden 4,5 procent duurder.

Lees ook:

Deze rol speelt Poetin in onze gekte rond de gasprijzen

De gekte rond de gasprijzen houdt aan. Welke rol speelt Rusland als gasgigant daarin? Vijf stellingen over de macht van het gas en de invloed van Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden